POGLED IZ ZAGREBA: "Čović je ohrabrio političare iz RS-a da nastave voditi politiku na dosadašnji način!" 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u utorak je ohrabrio političare iz Republike Srpske da nastave voditi politiku na dosadašnji način i jačati taj entitet te da ne dopuste ustavne promjene kojima bi se doveo u pitanje koncept BiH kao države tri konstitutivna naroda, pišu danas hrvatski mediji. 

  • Društvo

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 2

Istupajući na sjednici Parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci, gdje su ga pozvali da bi sudjelovao u raspravi o stanju u BiH, Čović je kazao kako je jasno da u BiH danas gotovo ništa ne funkcionira, a posebice ne pravna država, pa nema drugog izlaza nego kroz razgovore tražiti zajednička rješenja, čime je obrazložio i odluku da dođe u Banju Luku. 

rtl.hr / Screenshot

Hrvatski mediji pišu da je na sjednicu bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, no on je to odbio s obrazloženjem kako se o stanju u BiH treba raspravljati prije svega u državnom parlamentu. 

Čović je također kazao kako “ništa nije nestalo iz '95. i tadašnjih strategija tri konstitutivnih naroda", ocijenivši raspravu o izmjenama Izbornog zakona kao neku vrstu Daytona II. 

Hrvatski mediji naglašavaju kako je Čović kazao da je neuspjeh pregovora koji su o tome vođeni od juna prošle godine rezultat sukoba oko različitih koncepcija BiH, pri čemu je ustvrdio kako Bošnjaci otvaranjem pitanja moguće uspostave građanske države samo traže opravdanje ne bi li na taj način uklonili etničke prefikse iz ustavnih rješenja. 

Pozvao je RS da na to ne pristane. 

"Jasno je prepoznata igra o građanskoj državi", kazao je Čović, koji je pred zastupnicima u Parlamentu RS tvrdio kako se u prvoj fazi pokušava majorizirati Hrvate u Federaciji BiH, da bi se potom isti model preslikao i na cijelu državu u kojoj bi Bošnjaci bili većina. 

Sve je to, po njegovu sudu, jasan put ka unitarizmu, što onda kao reakciju proizvodi separatističke tendencije. 

"Imperativ je očuvati Ustav BiH", kazao je Čović dodajući kako je za sve u BiH krajnje rizično otvarati pitanje promjena ustava jer BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je na istoj sjednici kako je kriza u BiH očevidna i velika, no ustvrdio je kako u RS stanje "nikad nije bilo bolje", posebno na privrednom i financijskom planu. Po njegovim riječima, "narod dobro živi", a to negira jedino opozicija, koju je Dodik optužio da je sukreator sankcija koje su mu zbog korupcije i podrivanja stabilnosti BiH nametnule SAD. 

Ponovio je svoje stare teze kako je BiH tek neka vrsta zajednice, a RS je po svemu država, pohvalivši se time što je pozornost međunarodne zajednice sada usmjerena i na taj entitet. 

Dobri odnosi sa Srbijom, Rusijom i SPC, kako je pojasnio, osnova su vanjske politike RS, no jako mu je važno i to što Hrvatska kao članica EU i NATO-a "nije okrenuta protiv RS". 

Potužio se kako je na njegovim leđima veliki teret da kao "lider i državnik definira srpske nacionalne interese". 

"Mi ne vodimo proces secesije, no ne bude li dogovora u BiH, ona ne može preživjeti nego će se raspasti", ustvrdio je Dodik koji, slično Čoviću, tvrdi kako je trajni cilj Bošnjaka od Hrvata i Srba napraviti nacionalne manjine. 

Zaključio je i kako nisu nestali razlozi za prestanak blokade središnjih tijela vlasti BiH koju srpski dužnosnici provode još od sredine 2021. godine odlučivši se na taj način prosvjedovati zbog nametanja zakona o zabrani negiranja ratnih zločina. Predložio je da se taj problem pokuša riješiti tako što bi se taj zakon dopunio odredbom koja bi sankcionirala označavanje entiteta i nekog naroda genocidnim, nakon čega bi srpski zastupnici ponovo mogli sjesti u klupe državnog parlamenta. 

Predstavci opozicije okvalificirali su ovu sjednicu Parlamenta RS kao predstavu za javnost uz konstataciju kako tamo nemaju šta tražiti lideri političkih stranaka iz Federacije BiH. 

"Ovo je samo još jedan pokušaj vođenja predizborne kampanje", kazao je Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije RS. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...