ORBAN U MOSKVI OTKRIO PRAVO LICE: "Prošla godina se pokazala najuspješnijom u saradnji naših zemalja!"

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u utorak da se nada da će pobijediti na parlamentarnim izborima zakazanim za april, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 2

Govoreći na sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Orban je istakao da će se kandidovati za još jedan mandat.

"Iskren da budem, ne planiram da odem. U aprilu su izbori. Pobijedit ću, tako da imam razumnu sugestiju da ćemo se vidjeti u budućnosti za dvije godine", rekao je Orban.

Istakao je da se Mađarska 2021. suočila s dva velika izazova vezana za isporuku vakcina protiv koronavirusa i skok cijena plina.

"Zaista prolazimo kroz teška vremena. Godina 2021. se pokazala najuspješnijom u saradnji naših zemalja. Bila su dva glavna izazova. U oba slučaja Rusija nam je pomogla", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku u Moskvi želio bi da razgovara o povećanju isporuka gasa iz Rusije u Mađarsku.

"S obzirom na to da je cijela Evropa trenutno u energetskoj, odnosno gasnoj krizi, bilo je veoma važno zaključiti dugoročne ugovore. Hvala vam što ste ih potpisali. Tokom današnjeg sastanka, želio bih da ostvarimo cilj, povećanja obima zaliha", rekao je Orban.

Mađarski lider je također istakao da je njegova posjeta i "mirovna misija", jer "nijedan lider Evropske unije ili država članica ne bi želio rat", svi se zalažu za političko rješenje ukrajinske krize.

Vladimir Putin je rekao da će Moskva raditi sa svakim liderom koga izabere mađarski narod, ali cijeni Orbanov doprinos razvoju bilateralnih veza.

"Mi obično kažemo u takvim slučajevima, kada naši partneri planiraju izbore, da ćemo raditi sa bilo kojim izabranim rukovodstvom. Ali moram napomenuti da je na osnovu rezultata vašeg rada, mnogo toga urađeno u interesu mađarskog naroda i u interesu Rusije. Nadam se da će se takav zajednički rad nastaviti", istakao je Putin.

Rekao je da Rusija i Mađarska pokušavaju zajedno da se bore protiv COVID-19.

Rusija je u okviru ovih napora Mađarskoj isporučila više od dva miliona doza vakcine Sputnik V, a trenutno dvije zemlje rade na pitanju transfera tehnologije za proizvodnju Sputnika V u Mađarskoj.

Ruski predsjednik je rekao da su ugovori o isporuci gasa potpisani između Rusije i Mađarske rezultat zajedničkog rada sa Orbanom.

Ugovori osiguravaju stabilne isporuke gasa iz Rusije u Mađarsku do 2036. godine i omogućavaju Budimpešti da kupuje gorivo pet puta jeftinije od tržišne cijene u Evropi, naveo je Putin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...