SRBIJU ZBOG OVOGA NE MOŽE OPRATI STOTINU VODA: Kako je otkrivena mreža jataka koji su skrivali krvnika iz Kalinovika Ratka Mladića…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz historije.

  • Jeste li znali

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 2

Naša današnja priča vraća vas u 2006. godinu,u vrijeme kada je Vojska Srbije i Crne Gore priznala da je pružala zaštitu odbjeglom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Naime, načelnik Vojno sigurnosne agencije (VBA) Vojske SCG Svetko Kovač na sjednici vrhovnog vijeća odbrane SCG u Beogradu podnio je izvještaj u kojem se navodi da je Ratko Mladić povremeno boravio u vojnim objektima sve do juna 2002. godine.

Nakon što je protiv njega MUP Srbije izdao tjeralicu, skrivanje Mladića izvan vojnih objekata preuzeo je dio penzionisanih pripadnika Vojske Republike Srpske, uz pomoć penzionisanih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije i civila, navodi se u istom izvještaju koji je na sjednici vrhovnog vijeća odbrane SCG proglašen državnom tajnom.

"U cilju utvrđivanja činjenica pruža li neko od pripadnika Vojske SCG podršku ili je u kontaktu s haškim optuženicima, VBA je poduzimala i poduzima intenzivne mjere prema više osoba iz vojske, a na osnovu odluka nadležnih sudova", stoji u saopćenju za javnost objavljenom nakon sjednice vijeća.


Utvrđeno je također da su dvojica pripadnika Vojske SCG imali punomoć za podizanje penzije Ratka Mladića, ali je ona iskorištena samo jednom, u augustu 2002. godine. Svu ostalu penziju podigla je Mladićeva porodica, navodi se u izvještaju.

Vrhovno vijeće odbrane je odlukom obavezalo ministarstvo odbrane da "nastavi i intenzivira svoje aktivnosti na punoj saradnji s Haaškim sudom, u saradnji s obavještajno-sigurnosnim službama izvan vojske i stranim obavještajno-sigurnosnim strukturama", kaže se u saopćenju.



Također je naloženo da nadležna tijela utvrde odgovornost za bivše profesionalne vojne osobe iz Vojske SCG koje su pomagale u skrivanju i bijegu zločinca Ratka Mladića.


Na sjednici vijeća bili su predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar odbrane SCG i njegov zamjenik Zoran Stanković i Vukašin Maraš, te načelnik Generalštaba Vojske SCG Ljubiša Jokić i načelnik VBA Svetko Kovač.

Petnaest godina kasnije, Ratku Mladiću je potvrđena prvostepena presuda doživotnog zatvora, kao i kvalifikacija genocida u Srebrenici.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...