SAD TRAŽE HITNU SJEDNICU VIJEĆA SIGURNOSTI O SJEVERNOJ KOREJI: "Ukoliko se to dogodi - prijetnja će biti ogromna..."

Sastanak bi se trebao održati iza zatvorenih vrata.

  • Svijet

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 0

Sjedinjene Države zatražile su da se u četvrtak održi hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji, koja je u nedjelju testirala najmoćniju raketu od 2017. godine, saznaje se u utorak od diplomatskih izvora.

Sastanak bi se trebao održati iza zatvorenih vrata.

"Nadamo se da će Vijeće sigurnosti postići jedinstvo" i objaviti deklaraciju, rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman.

"Morali bismo insistirati da Vijeće barem potakne Sjevernu Koreju da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", a "ako to nije sposobno, onda imamo problem", dodao je.

Sjeverna Koreja "konstantno napreduje u balistici, popravlja domet, preciznost i letalnost svojih raketa", nastavio je diplomat i istaknuo da Sjeverna Koreja "ima više nuklearnih projektila" te da je "provela više od 60 testova u laboratoriju".

Spoje li dvije tehnologije, nuklearnu i balističku, "u čemu, kako se čini, još nisu uspjeli", rekao je, postići će razinu prijetnje koju se neće moći tolerirati.

State Department je u saopćenju istaknuo da je američki izaslanik za Sjevernu Koreju Sung Kim ovih dana razgovarao s japanskim i južnokorejskim dužnosnicima. Sung Kim je "osudio sjevernokorejsko ispaljivanje balističkih raketa kojima se krše rezolucije Vijeća sigurnosti i destabilizira regija", saopćio je glasnogovornik američke diplomatije Ned Price.

Podsjetivši da SAD ostaju spremne na diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom, Sung Kim je potvrdio sagovornicima američki angažman u odbrani Južne Koreje i Japana, dodaje se u saopćenju.

Pyongyang je u ponedjeljak potvrdio da je prethodnog dana ispalio svoj najmoćniji projektil od 2017. godine, balističku raketu zemlja-zemlja srednjeg i dalekog dometa Hwasong-12.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je u utorak u saopćenju ispaljivanje balističke rakete istaknuvši da se time "prekida moratorij objavljen 2018. godine" za tu vrstu raketa.

To je "očito kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti", dodao je Guterres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...