HELEZU PREKIPILO PA OTVORIO KARTE:: "Putin je Vučiću za Dodika jasno rekao: 'RECI ONOJ BUDALI da se vrati u institucije'"'

Kada je u pitanju Dragan Čović, Helez je rekao kako čovjeka ništa ne može ubiti kao njegov jezik.

  • Politika

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 6

Potpresjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez u izjavi za televiziju Hayat, osvrnuo se i na prozivke Dragana Čovića, koji mu je zamjerio to što je kazao kako Bosna i Hercegovina treba nabaviti krstareće rakete.

"Ne stidim se izjave o nabavci krstarećih raketa. Mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu ne možemo vječno kukati i tražiti pomoć od stranaca. Kad god dođe neka budala na čelo susjedne države, mi strepimo kao ovca od noža. Da se to ne bi desilo, mi se moramo naoružati. Potpisali smo ugovor o balansu naoružavanja sa susjednim zemljama. Srbija se naoružala do zuba, a ovdje se zagovara demilitarizacija. Nabavit ćemo i krstareće rakete i dronove ako treba. Mi nikad nismo nikog napali. Nisam militarista, imam više prijatelja Hrvata, nego Čović", zaključio je Helez za emisiju ‘Dobar dan BiH’.

Helez je na početku emisije kazao kako povratak političara iz manjeg bh. entiteta u državne institucije znači deblokadu države.

"Pad razularenog Dodika počinje onog momenta kad je bio kod Putina. Na sjednici NSRS-a najavio je da ide kod važnog čovjeka. Međutim, Putin ga nije želio primiti i tad počinje njegov pad. Rusija ima dovoljno svojih problema, oni su pod sankcijama cijelog svijeta. Njemu nije ni na kraj pameti Milorad Dodik. Nakon toga, Putin je nazvao Vučića i kazao: ‘Reci onoj budali da se ne igra i da se vrati u institucije držve gdje živi’. Dodik je nakon toga otišao kod Vučića koji mu je rekao da se mora vratiti u institucije. Prva žrtva u svemu tome jeste Nenad Stevandić, koji je kazao kako se ne slaže sa Dodikom u nekim stvarima. On je ucijenjena osoba koja će izgubiti na narednim izborima. Ovo su provjerene informacije i činjenice. Dodik je kapitulirao i to je njegov kraj. Prije nekoliko mjeseci bio je veliki Srbin, htio se pripojiti Srbiji, osnovati svoje oružane snage. Jučer sam gledao prijenos NSRS-a, toliko riječi o Bosni i Hercegovini, ekonomiji i suživotu nisam čuo od devedestih. Ranije sjednice i ova posljednja su različite. Dodik je kapitulirao", naveo je Helez.

Helez je istakao kako rad institucija znači kapitulacija Dodika.

"U velikim problemima je i Vučić. Dodik je njegov teret. On će sada kriviti druge, a zaigrao je jednu igru kojoj niko nije dorastao, a kamoli jedan Milorad Dodik", mišljenja je Helez.

Dodao je kako je fascinatno na koji način Dodik vrti opoziciju oko malog prsta i to čini vješto.

"RS je sastavni dio BiH i oni moraju poštovati više organe vlasti. Traženje da se RS i jedan narod ne smije nazvati genocidnim je prašina bačena biračima u oči. Koliko sam shvatio Dodik traži da niko ne naziva jedan narod genocidnim. To niko ne radi i to je suludo. To je dio izlazne strategije. Zakon koji je nametnuo Inzko, sadrži taj zakon, a i krivični zakon BiH sadrži te elemente. Dodik je ucijenjen, on ne može više uslovljavati. Jedva čekam da sutra kolege iz RS-a dođu u Parlamentarnu skupštinu, oni nemaju drugog izlaza", smatra Helez.

Navodi kako Amerikanci znaju dosta o Vučiću, pa je to jedan od razloga što je tako utjecao na Dodika.

Pohvalio je kako su se svi probudili u posljednje vrijeme, kako pozicija, tako i opozicija.

"To se ne treba raditi samo jedan dan, to je potrebno raditi u kontinuitetu. Dodik ima svoju logistiku, koja je doživjela debakl. Sve je ovo zahvaljujući novoj američkoj administraciji na čijem je čelu Joe Biden", naveo je.

Kada je u pitanju Dragan Čović, Helez je rekao kako čovjeka ništa ne može ubiti kao njegov jezik.

"Mislim da su svi Hrvati, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Hrvatskoj vidjeli da je Čović sramota hrvatskog naroda. Ja sam išao par puta u Vukovar pokloniti se žrtvama. Govor u NSRS-u mu nije trebao niti radi Prijedora, a ni Srebrenice. Ono je sramotno ponašanje", kazao je Helez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...