ZAŠTO JE MILORAD DODIK ZABRINUT ZBOG DOLASKA BRITANSKIH VOJNIKA: Član Predsjedništva šuti o rumunskim vojnim transporterima koji su stigli u BiH

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1551 i u okviru ove operacije učestvuje 14 zemalja, među kojima je do 4. marta prošle godine bila i Velika Britanija kada su posljednji britanski vojnici napustili misiju EUFOR-a u BiH.

  • Politika

  • 02. Feb. 2022  02. Feb. 2022

  • 6

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nije pokazao veliku zabrinutost niti se oglašavao kada su rumunski transporteri MOWAG Piranha došli kao simboličan vid povećanja kapaciteta operacije Althea u okviru EUFOR snaga za stabilizaciju mira u Bosni i Hercegovini, piše Faktor.ba.

"To je dogovoreno na najvišim nivoima zemalja članica EU-a i radi se zaista o malom broju vojnika i vozila. Ali tu je u suštini bitnija poruka svima koji imaju namjeru da narušavaju mir i stabilnost BiH. No, kada je Velika Britanija najavila ponovno uspostavljanje svog vojnog prisustva u okviru operacije Althea, Dodik odmah reaguje jer tu nema naklonjenih partnera i ne može sa svoje strane uz te iste partnere utjecati na ukupne procese donošenja odluka u političkom i vojnom smislu.

"Radikalni prevrat u britanskoj općoj politici prema Bosni i Hercegovini u odnosu na bezrezervnu, ali prešutnu podršku Miloševićevoj ratnoj mašini tokom 90-ih, posebno od generala Michaela Rosea, uvjetovan je ponašanjem Rusije koja kao svog favorita u implementaciji i širenju vlastitog utjecaja na Zapadnom Balkanu vidi u liku i djelu Milorada Dodika. Još ako se zna da Velika Britanija više nije dio EU-a i ne robuje glomaznom briselskom birokratskim aparatu u procesu donošenja ključnih odluka u vanjskoj politici, onda je jasno zašto tu najavu uspostave vojnog prisustva Dodik općenito dovodi u pitanje kao nepotrebnu i nelegitimnu", pojašnjava za Faktor, vojni analitičar Nedžad Ahatović.

EUFOR je dobio mandat za misiju u BiH, u julu 2004. godine Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1551 i u okviru ove operacije učestvuje 14 zemalja, među kojima je do 4. marta prošle godine bila i Velika Britanija kada su posljednji britanski vojnici napustili misiju EUFOR-a u BiH.

"Stoga je njihov povratak pokazatelj nivoa štetnosti politike koju vodi antibosanska trilaterala Moskva, Beograd i Banja Luka koja svojim planskim aktivnostima ciljano destabilizira BiH i kompletnu regiju kako bi se NATO bavio vlastitom pozadinom dok se sprema opća ruska vojna invazija na Ukrajinu. Pošto je jedna od strateških uloga oružanih snaga Velike Britanije i prevencija konflikta, ovaj potez pokazuje da je jedna od ključnih zemalja Evrope odlučila da djeluje unilateralno kako bi preduprijedila dalju destabilizaciju i smanjila mogućnost za izbijanje eventualnog konflikta u BiH", zaključuje Ahatović.

Dodik je rekao da niko od legitimnih predstavnika mirovne misije u BiH nije govorio o potrebi proširivanja misije, niti o ugrožavanju stabilnosti u BiH, te da ne vidi razlog zbog čega bi Britanci ovdje došli.

"Zato je legitimno, ali i logično da sumnjam u namjere Britanaca koji su izašli sa ovom inicijativom, i to baš u izbornoj godini", istakao je Dodik.

Specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za Zapadni Balkan sir Stuart Peach u decembru prošle godine posjetio je BiH gdje je razgovarao i sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Stuart Peach je, između ostalog, bio načelnik Sjedišta odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, a prošle godine podnio je ostavku na mjesto predsjednika Vojnog odbora NATO-a, što je funkcija na kojoj je bio od 2018. godine.

Dodiku nije odgovaralo ni to što je Velika Britanija imenovala Peacha za specijalnog izaslanika.

"Ne mislim da je BiH potreban izaslanik. Potreba nam je unutrašnji dijalog i da nema nikakvih tabu tema. Da stavimo sve tačke na dnevni red i da postignemo politički dogovor", rekao je Dodik nakon susreta sa Peachom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...