NAUČNICI DOŠLI DO FRAPANTNOG OTKRIĆA: Otkriveni asteroid mogao bi ostati u Zemljinoj orbiti čak...

Jedini drugi trojanski asteroid viđen oko Zemlje, otkriven prije 12 godina, također u tački L4, nazvan je 2010 TK7. Manji je s promjerom od oko 400 metara.

  • Šareni svijet

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 0

Asteroid otkriven u Zemljinoj orbiti, širok oko 1,2 kilometara, mogao bi ostati u orbiti oko našeg planeta još najmanje 4000 godina, a da ne predstavlja nikakvu opasnost, objavili su španski naučnici. Koristeći se podacima teleskopa u Čileu, Arizoni i na Kanarskim otocima, naučnici su dali do sada najopsežniji opis asteroida, nazvanog 2020 XL5 i prvi put otkrivenog prije dvije godine. Potvrdili su da je to jedan od samo dva takozvana trojanska asteroida koja putuju kao suputnici Zemlje.

Trojanski asteroidi mogu biti lutalice u Sunčevom sistemu, kao što se čini da je slučaj s ovim, ili predstavljaju materijal koji je ostao od formiranja njihova matičnog planeta. Oni ostaju zarobljeni planetarnim gravitacijskim silama i nakon toga kruže oko Sunca istom stazom kao i taj planet.

Čini se da je ovo asteroid C-tipa, što je jedna od najčešćih vrsta u Sunčevom sistemu, prema naučniku Toniju Santana-Rosu sa Univerziteta Alicante i Institutu svemirskih nauka Univerziteta u Barceloni, glavnom autoru studije objavljene u časopisu Nature Communications.

Ti su asteroidi tamne boje i sadržavaju mnogo ugljika uz stijene i minerale.

"2020 XL5 ne predstavlja prijetnju Zemlji. Očekujemo da će ostati u svojoj trenutnoj stabilnoj orbiti najmanje sljedećih 4.000 godina", rekao je naučnik i koautor studije Cesar Briceno iz američke Nacionalne zaklade za nauku NOIRLab. On je na udaljenosti od Zemlje koja varira od 90 miliona km do 270 miliona km.

Asteroid zauzima jednu od pet takozvanih Lagrangeovih točaka - položaja u svemiru gdje objekti teže ostati na mjestu. Tih pet mjesta omogućuju stabilne orbite zbog konkurentskih gravitacijskih sila Zemlje i Sunca. Ovaj se nalazi na onome što se zove L4 točka.

Jedini drugi trojanski asteroid viđen oko Zemlje, otkriven prije 12 godina, također u tački L4, nazvan je 2010 TK7. Manji je s promjerom od oko 400 metara. Također se smatra da je zarobljen Zemljinom gravitacijom dok je 'tumarao' Sunčevim sistemom.

"Asteroid 2020 XL5, prvi put otkriven u decembru 2020. s pomoću teleskopa na Havajima, možda je bio zarobljen Zemljinom gravitacijskom silom prije nekih 500 i 1.000 godina", rekao je Santana-Ros.

Brojni trojanski asteroidi naseljavaju naš Sunčev sistem, a najveći planet Jupiter ima ih gotovo 10.000, dodao je. 

NASA je prošlog oktobra lansirala svemirsku letjelicu nazvanu Lucy kako bi ih istražila. Trojanski asteroidi također su pronađeni oko Neptuna (njih 28), Marsa (četiri), Urana (dva) i Venere (jedan).

"Jupiter je div u svakom smislu, pa i u smislu mase. Očistio je svoju okolinu od drugih objekata i prikupio hiljade objekata na svojim tačkama L4 i L5", rekao je Santana-Ros.

"Zemlja ima delikatnije okruženje, s bliskim gravitacijskim konkurentima poput Venere, Marsa ili čak Mjeseca. Stoga će gravitacijske nestalnosti na 2020 XL5 na kraju omogućiti tom asteroidu da pobjegne iz točke stabilnosti L4."

Santana-Ros je rekao da bi moglo biti još trojanskih asteroida oko Zemlje koje tek treba otkriti. Dvije Lagrangeove točke u kojima bi mogli postojati, L4 i L5, teško je promatrati sa Zemlje.

"Svaki asteroid koji kruži oko ovih točaka bit će vidljiv samo tokom kratkog vremenskog perioda prije sumraka, na vrlo niskim visinama iznad horizonta. Ako svoje najveće teleskope usmjerimo nisko iznad horizonta i blizu sumraka, siguran sam da ćemo naći još iznenađenja", istaknuo je Santana-Ros.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...