JADRANKA KOSOR O ČOVIĆEVOM "IZLETU" U BANJU LUKU: "Ne zna se šta je strašnije, to što Čović sebe ponižava pred Dodikom, ili što u Republiku Srpsku ide kao u drugu državu?!"

Bivša hrvatska premijerka je podsjetila da je Dragan Čović 2019. prisustvovao svečanosti u Banjoj Luci na kojoj je posthumno odlikovan zloglasni general Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti za ratne zločine.

  • Politika

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 3

"Dragan Čović je sebi dopustio da ga Milorad Dodik javno ponižava nakon propasti pregovora u Neumu i dva dana kasnije u Banjoj Luci. Poznajem Dragana Čovića iz nekih drugih vremena i to je meni neobjašnjivo", kazala je Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade Hrvatske i predsjednica HDZ-a gostujući na TV N1 Hrvatske.

"Neobjašnjiv je i Čovićev odlazak u Banju Luku gdje on u Republiku Srpsku dolazi kao u neku drugu državu, a ne u jedan od entiteta Bosne i Hercegovine i kaže: 'Svi vam se divimo na tim emocijama i čuvajte Republiku Srpsku'", rekla je Kosor.
On je rekla da je bilo skandalozno i to što je Milorad Pupovac kao dio vladajuće većine u Republici Hrvatskoj dolazio na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske na kojem su se čule zastrašujuće izjave. "Ja ne vjerujem da je on tamo otišao a dan prethodno nije obavijestili predsjednika Vlade Hrvatske", rekla je Jadranka Kosor.

Podsjećajući na strašne zločine koji su tokom rata počinjeni na područjima koje danas obuhvata Republika Srpska, kao i na brojne presude za genocid i ratne zločine koje su na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu izrečene čelnim ljudima u politici i Vojsci RS-a, Kosor je upitala kako lider HDZ-a BiH može slaviti i hvaliti takav jedan zločinački poduhvat u kojem je stradalo i raseljeno stotine hiljada Hrvata.

"Meni nije jasno brine li se Dragan Čović samo o Hrvatima koji žive u Federaciji BiH ili treba brinuti i onim koji žive u Republici Srpskoj, koji su se vratili i koji žive teško. Mislim da bi jako dobro bilo o toj temi pitati biskupa Franju Komaricu, koji je tamo ostao tijekom rata, koji je svjedočio o svemu što se dešavalo, ubistvima, progonima, koji je upozoravao i još uvijek upozorava na prirodu režima Milorada Dodika. Nisam vidjela, nisam mogla nigdje pronaći da li je Dragan Čović tijekom boravka u Banjoj Luci posjetio biskupa Franju Komaricu. Brine li se 'najveći Hrvat u BiH', kako Čović sebe predstavlja, i o Hrvatima u Republici Srpskoj?"

Bivša hrvatska premijerka je podsjetila da je Dragan Čović 2019. prisustvovao svečanosti u Banjoj Luci na kojoj je posthumno odlikovan zloglasni general Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti za ratne zločine. Upitala se zbog čega se o takvim potezima lidera HDZ-a BiH, kao i o nedavnom boravku Milorada Pupovca na nelegalnoj proslavi Dana RS-a u Banjoj Luci ne oglašavaju udruge poput Hrvatskog generalskog zbora, ili HVIDRA-e, koje reagiraju na mnogo manje i bezazalenije događaje i pojave.

("SB", N1 Hrvatska)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...