REUF BAJROVIĆ UPOZORAVA: "Čović je učesnik stvaranja Velike Srbije, on je Mate Boban. Treba mu oduzeti Dom naroda na idućim izborima i formirati vlast bez HDZ-a"

"Zašto Hrvatska kupuje silne avione, vojna vozila? Zašto se Vučić naoružava? Zašto mi nemamo pravo da razmišljamo na isti način", pita se Bajrović.

  • Politika

  • 03. Feb. 2022  03. Feb. 2022

  • 0

Potpredsjednik Američko – evropske alijanse Reuf Bajrović izjavio je za televiziju Hayat da "dolazak SNSD-a u državne institucije ne znači njihovu deblokadu, te da je ovo metoda razvlačenja pameti javnosti".

Bajrović je govorio o djelimičnom povratku zastupnika iz manjeg bh. entiteta u institucije, nastupu Dragana Čovića u NSRS-u, ali i o drugim aktuelnim temama.

"Još uvijek imamo jedan proces secesije RS-a iz BiH. To što je nekoliko članova došlo na sjednicu, pa su glasali ili ne, sasvim je nebitno. Oni koriste tu infomraciju koja ne znači ništa da skrenu pažnju sa onog što rade i što najavaljuje Dodik. Opozicija pokušava da predstavi Dodika kao političkog gubitnika. Oni su se kladili da će Dodik odustati, zato što su posljedice onog što Dodik radi takve da niko normalan ne bi tako nešto uradio", smatra Bajrović.

Dodao je kako opozicija djeluje kao neka vrsta protuteze onoga što Dodik radi, te pritiskom na njega pokušavaju ga natjerati da se povuče.

"Oni se ponašaju kao da on izdaje RS i srpske interese. Ukoliko Dodik ide do kraja, situacija se mijenja, te stav opozicije postaje manje bitan. Dodika može zaustaviti odlučno djelovanje garanta Daytonskog sporazuma. Garanti Daytonskog sporazuma trebaju poslati vojnike u BiH kako bi sačuvali Dayton. Danas ih ima oko 600, nisu u stanju sebe da odbrane. Pored garanta Daytona, Dodika može zaustaviti i Tužilaštvo BiH. Novi v.d. se nije istakao do sada. Kajganiću će isteći mandat kroz 3-4 mjeseca. U slučaju da ga ne zaustavi međunarodna zajednica, mogao bi ga zaustaviti novi tužilac. Treći scenarij je taj da ga niko ne zaustavi, onda idemo u sukobe, nemojte da se lažemo. Ljudima su '92 plasirane laži da je JNA tu da štiti narod. Dodika ako ne zaustavi tužilaštvo, ono što on radi prouzrokovat će sukobe. Svako ko ne misli tako, on ne razumije stanje u BiH. U tom slučaju bi institucije trebale braniti državu BiH. On nikad nije rekao da to neće uraditi bez MUP-a RS-a. Time se vraćamo u stanje pred potpisivanje Daytona. Mi treba da budemo spremni na to, to treba da zna naš narod", upozorio je Bajrović.

Nakon što je Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a jučer u našoj emisiji kazao kako se trebamo naoružati, ta izjava je naišla na brojne osude od strane Čovićevih medija, Bajrović je kazao kako je Helez jedna iskrena osoba, te da je ono što je rekao tačno i prioritetno.

"Zašto Hrvatska kupuje silne avione, vojna vozila? Zašto se Vučić naoružava? Zbog čega Amerika troši 800 miliona dolara na odbranu? Zašto mi nemamo pravo da razmišljamo na isti način? Vidjeli smo kako Bildt poziva na mudro naoružavanje Švedske. To što je Helez rekao je racionalno i ja to podržavam", naglasio je Bajrović.

Naveo je kako je Čović tamo gdje i pripada, te da je on jedan od učesnika stvaranja Velike Srbije, ali je upozorio kako bi granice Velike Srbije bile na vratima Zagreba.

"Čović je čovjek koji je nasljednik Mate Bobana. On i Dodik su kao Boban i Karadžić. Ne trebamo mu dozvoljavati neku vrstu džentlmenske tolerancije. Smtram da Čović svjesno radi i zaslužuje da ga se stavi na mjesto kojem pripada, a to je sa ljudima koji slave i koji su počinili genocid. To što se iz Hrvatske upućuju osude su osude medija. Ni Milanović ni Plenković se nisu oglasili. U Sarajevu je otvoren konkurs za izdajnika. Srećom niko se nije prijavio, niko nije preuzeo uloga Abdića iz devedesetih. Treba ga se poslati u političku historiju, da se uzme Dom naroda i da napravimo finu vlast koja neće uključivati HDZ", smatra Bajrović.

Dodao je kako se u Neumu desilo ono što je i očekivao.

"Smatram da postoji zakon koji je validan. Predsjednik CIK-a je to sam rekao. Pregovori su bili suvišni, sada se možemo fokusirati na ono što Dodik radi. Čovića treba tretirati kroz prizmu Dodika. Nema dogovora bez udovoljavanja Čoviću. Ne možete biti na probosanskoj strani, a da udovoljite Čoviću", istakao je Reuf Bajrović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...