DODIKOV JURIŠNIK POŽALIO SE BEOGRADSKIM MEDIJIMA: "Izetbegović je za nametanje stranaca, a Dodik je za dogovor"

Čović je danas rekao da je svjesno izgrađen spin o tome da ima bliskije odnose sa Banja Lukom nego sa Sarajevom.

  • Politika

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 1

"Milorad Dodik je neko ko ispunjava i poštuje svoje dogovore koje postigne sa bilo kim. To je značajno, jer svi partneri mogu da imaju povjerenja u njega", kazao je savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Radovan Kovačević, komentarišući posljednje izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, prenose beogradske Novosti.

Čović je danas rekao da je svjesno izgrađen spin o tome da ima bliskije odnose sa Banja Lukom nego sa Sarajevom, ali da je ključno to što kad se sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o nečemu dogovori, on to ispoštuje.

Lider Hrvata u Bosni i Hercegovini je rekao i da je do sada imao 10 puta više sastanaka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, i da "kolege iz Sarajeva" često govore kako žele pomoći Hrvatima, ali se ni potpisani sporazumi sa bošnjačkom stranom ne mogu provesti.

"Jedan od razloga što je to tako, što je on neko ko poštuje sve dgovore koje postigne, a Bakir Izetbegović i predstavnici Bošnjaka nisu takvi, nalazi se upravo u tome što Milorad Dodik želi da se postige dogovor u BiH, i što on želi da bude zadovoljna Republika Srpska, ali i drugi. Zalaže se da se postigne dogovor da se svi osjećamo svoji na svome. S druge stane, Bakir Izetbegović ne želi nikakqv dogovor, on želi da se da se nastavi ovo isto stanje kao i do sada – da stranci nameću rješenja koja će odgovarati samo Bošnjacima. To je nešto što nije prihvatljivo ni Srbima ni Hrvatima, i neće donijeti dobro nikome, pa u konačnici ni Bošnjacima", kaže Kovačević.

Odazivom na poziv, i obraćanjem u Narodnoj skupštini RS, Čović je pokazao da poštuje Srpsku i njene institucije. Kritike koje stižu na njegov račun iz Sarajeva i Zagreba su odraz onih koji ne poznaju realno stanje u BiH, tj. činjenicu postojanja Republike Srpske, istakao je Kovačević.

"To je nešto što mi cijenimo. S druge strane, Izetbegović je taj poziv odbio, i to je nešto što dovoljno govori o tome ko i kako poštuje BiH. Republika Srpska jasno postoji u Ustavu BiH – sve može da se mijenja ali činjenica da postoji RS ne može, i to je nešto na šta se nikada neće pristati. Lider hrvatskog naroda došao je u jednu od institucija u BiH, obratio se poslanicima, i pokušao da doprinese budućem dogovoru u BiH. Oni koji ga kritikuju nisu dobronamjerni, i uopšte ne razumiju BiH, i način na koji ona može da opstane", rekao je Kovačević.

Dragan Čović je izjavio i da trenutno nema preduslova za održavnje predstojećih opštih izbora i da će odluka o eventualnom bojkotu izbora biti donesena narednih dana. Kovačević nije potvrdio da će se SNSD solidarisati sa Hrvatima u BiH, u slučaju da oni ne izađu na izbore.

"I SNSD i Republika Srpska vode autnomnu politiku, i sami ćemo odlučivati o načinu na koji će se ponašati. Evidentno je da postoji mnogo problema u BiH, i problem oko Izbornog zakona i da je neko, kršeći zakon i Ustav BiH, izabrao članove CIK-a – to se pokazalo i na posljednjim lokalnim izborima, konkretno u Doboju i Srebrenici. Ta ekipa koja je instalirana u CIK na takav način, nije tu da bi bilo šta poboljšala po pitanju izbornih procesa, već isključivo kako bi manipulisala izbornim rezultatom, i kako bi namještala izborne rezultate za SDA, za Željka Košića i za opoziciju iz RS", zaključio je Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...