NAJNOVIJE SATELITSKE SNIMKE LEDE KRV U ŽILAMA: Putin je spreman, pogledajte pravu razmjeru priprema ruske vojske za napad

Analitičari su za Sky News rekli da sada postoji nekoliko načina da Rusija dodatno eskalira situaciju.

  • Svijet

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 0

Uočena su tri nova znaka koji upućuju da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna. Izgradnja poljske bolnice, dolazak dodatnih vojnika na granicu i raspoređivanje ruske vojne policije upućuje na to da su u toku pripreme za invaziju, piše Sky News.

Analitičari su za Sky News rekli da sada postoji nekoliko načina da Rusija dodatno eskalira situaciju. Neki od pokazatelja koji se promatraju mogu biti rezultat vojnih vježbi, ali malo je načina da se saznaju pravi planovi Rusije.

Ruska vlada kaže da je ova aktivnost povezana s tekućim vojnim vježbama koje bi se trebale održati od 10. do 20. februara.

U Novoozerneu, bazi 65 milja sjeverozapadno od Angarskog na Krimu, pojavili su se vojni šatori uz opremu koja je tamo od prošlog proljeća.

Analitičar iz Janesa, odbrambene obavještajne tvrtke, rekao je da je ovo mjesto udaljeno od službenih poligona za obuku. Ipak, slike ispod pokazuju da su od decembra podignuti šatori koji bi mogli primiti preko 1.000 vojnika.

Treći razvoj događaja odnosi se na kretanje opreme koja pripada Rosgvardiji – ruskim vojnim policijskim snagama – u smjeru ukrajinske granice.

Prema Kirillu Mikhailu, istraživaču istraživačke grupe Conflict Intelligence Team (CIT), pokret je značajan jer su Rosgvardija ruske jedinice “najprikladnije” za izvođenje protupobunjeničkih aktivnosti iza vojske koja napreduje.

Ti su stručnjaci ranije korišteni u operacijama u Siriji. Istraživači s CIT-a analiziraju objave na društvenim mrežama kako bi pratili njihovu opremu koja se kreće u Rusiji.

Primijetili su da je kamion koji se prevozio na jug iz sjeverozapadne Rusije na boku imao zlatni amblem sigurnosnih snaga, kao što se vidi dole.

Gospodin Mikhailo je rekao da nije samo alarmantna prisutnost opreme Rosgvardia, već i njeno geografsko porijeklo:

“Geografija je ono što je značajno u vezi s onim što vidimo – vidjeli smo teretne letove Rosgvardia i konvoje koji dolaze s mnogo različitih mjesta. 2020., kada smo ih zadnji put vidjeli kako se kreću, u osnovi su dolazili samo iz Moskve i Sankt Peterburga. Ovo je drugačije.”

Neki od teretnih letova Rosgvardia otišli su na Krim, a iako su konvoji vozova krenuli prema Ukrajini, gospodin Mihajlo kaže da se ne zna tačno kamo su otišli.

Namjere Rusije ostaju nejasne

Nedavni događaji, koji također uključuju izvješća o stacioniranju ruskih zaliha krvi u blizini ukrajinske granice, znače da je sada moguća samo ograničena količina daljnje eskalacije. Posljednji pokreti koji se mogu očekivati ​​prije invazije su pokreti aviona.

Analitičar iz Janesa, odbrambene obavještajne tvrtke, rekao je za Sky News:

“Vidjeli smo neke letjelice kako se kreću, ali još ne veliku količinu. To je jedna od stvari koje trenutno pratimo.”

Tvrdnje Rusije da je aktivnost isključivo povezana s vojnim vježbama ne mogu se opovrgnuti.

Gospodin Mikhailo, koji ima sjedište u Ukrajini, rekao je da bi moglo biti još vojnika koji će biti raspoređen na granicu prije bilo kakve namjeravane invazije.

No, također je rekao da postoji jedna stvar koju će smatrati posebno alarmantnom:

“U ovom trenutku bit će zlokobno kada se konvoji zaustave. To znači da su donijeli sve što su htjeli.”, zaključio je Mikhailo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...