NOVI SKANDAL TRESE HRVATSKU ZBOG KOVANICE EURA: Javio se britanski fotograf i poručio: 'Ovo je ukradeno'

Kuna će krasiti kovanicu od jednog eura, a uz nju će na novčiću pisati „Hrvatska” i godina uvođenja eura 2023.

  • Regija

  • 05. Feb. 2022  05. Feb. 2022

  • 2

Jučer je Vlada Hrvatske javnosti predstavila kako će izgledati hrvatske kovanice eura na kojima će biti motivi hrvatske šahovnice, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljice.

Kuna će krasiti kovanicu od jednog eura, a uz nju će na novčiću pisati „Hrvatska” i godina uvođenja eura 2023. Autor najboljeg dizajna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković, a za svoj pobjednički motiv s likom kune dobio je 70.000 kuna. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna. Ukupno je nagrađen sa 140 hiljada kuna.

Kovanica od jednog eura s likom kune, odmah nakon prezentacije izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama. Korisnici su upozorili da bi dizajn mogao biti plagijat. Na Twitteru su primijetili je da je motiv s eura praktički kopija već objavljene fotografije kune u divljini, britanskog fotografa ptica i divljih životinja – Iaina H. Leacha, piše Slobodna Dalmacija.

Stvarno se nadamo da vas je dizajner hrvatske euro kovanice kontaktirao i platio vam za prava. Dizajn sumnjivo naliči vašoj fotografiji”, poručili su autoru fotografije na Twitteru.

U samu raspravu uključio se i potom autor Leach koji se iznenadio što će njegova fotografija krasiti hrvatsku kovanicu. Leachovu fotografiju kune koja se penje po grani dobijete kad na Googlu ukucate “pine marten side view”. Pine marten je engleski naziv za kunu zlaticu.

“Hvala što ste mi javili. Ne znam šta mogu učiniti, možda će mi poslati besplatnu kovanicu –  našalio se u komentaru Leach koji svoje radove objavljuje u prestižnom National Geographicu.

Tviteraši su mu ubrzo počeli savjetovati da podnese tužbu.

Ta Leachova fotografija kune na grani objavljena je u njegovoj galeriji u kojoj se nalaze još 342 fotografije. Leach je britanski fotograf koji objavljuje životinje iz svoje zemlje, pa ispada da je eto, na hrvatskom euru – britanska kuna.

Inače, za kovanicu s motivom kune prihvaćeno je 295 prijedloga dizajna, a potom je Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane RH na optjecajnom kovanom novcu eura odabrala devet najuspješnijih prijedloga te ih poredane po rangu dostavila HNB-u. U drugom krugu natječaja, Komisija za novac HNB-a odabrala je tri najuspješnija prijedloga dizajna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...