"SB" NA LICU MJESTA: Suđenje bivšim pripadnicima Armije BiH za ratni zločin u Hrasnici, pogledajte šta se jutros događalo ispred Suda BiH (FOTO)

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio pred Sudom BiH!

  • Vijesti

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 4

Danas, 7. februara, o krivnji će se izjasniti nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH): Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib koji su optuženi za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva tokom 1992, 1993. i 1994. godine.

Podsjetimo, Državni sud potvrdio je optužnicu protiv bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Senada Gadže, Zaima Laličića i Sulje Hebiba za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice kod Sarajeva. 

Gadžo, Laličić i Hebib su optuženi kao pripadnici Prvog korpusa ABiH, gdje su obavljali dužnost stražara u vojnom pritvoru.

“Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja”, navelo je ranije Tužilaštvo BiH u svom saopćenju.

Prema optužnici, oni su ove zločine počinili tokom 1992, 1993. i 1994. godine.

Gadžo je optužen, između ostalog, da je jednu osobu davio i udarao dok nije podlegla, kao i da je jednoj osobi nakon što ju je tukao, odsjekao dio spolnog organa.

Gadži i Laličiću se optužnicom stavlja na teret i premlaćivanje osoba koje su bile zatvorene u Osnovnoj školi “Aleksa Šantić”, kao i u garažama između nebodera u ulici Alekse Bojovića Brke, dok je Hebib također optužen za premlaćivanje u objektu u ovoj ulici.

Zaim Laličić je 2015. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora za silovanje i nečovječno postupanje u Hrasnici.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio pred Sudom BiH!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...