VRHOVNI SUD HRVATSKE OBJAVIO PRESUDU POKOJNOM MILANU BANDIĆU: Da je živ, sada bi...

Odbijena je i žalba USKOK-a te je potvrđena prvostepena presuda Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenke Palac.

  • Regija

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 2

Vrhovni sud obustavio je postupak protiv pokojnog gradonačelnika Milana Bandića te Ivice Lovrića i Zdenke Palac kojima se sudila zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti u korist inicijative koja je skupljala potpise za referendum, prenose hrvatski mediji.

Odbijena je i žalba USKOK-a te je potvrđena prvostepena presuda Županijskog suda u odnosu na Ivicu Lovrića i Zdenke Palac.

Time je postala pravomoćna presuda kojom je Lovrić oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti pomaganjem i Palac da je počinila kazneno djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Vrhovni sud Republike Hrvatske obustavio je kazneni postupak u odnosu na prvog optuženika koji je u međuvremenu umro. U odluci Vrhovnog suda stoji kako iz dokaza izvedenih u postupku ne proizlazi da je Palac, kao odgovorna osoba tržnice, iskoristila svoj položaj da bi građanskoj inicijativi, na štetu tržnice, ostvarila znatnu korist.

Bandić se teretio i da je od Palac, voditeljice tržnice, zatražio da građanskoj inicijativi bez osnove ustupi na besplatno korištenje štandove te da je palac tako i postupila. Građanskoj inicijativi je prema optužnici na opisani način pribavljena imovinska korist ukupno 308.888,90 kuna.

Svi su optuženici prvostepenom presudom oslobođeni optužbe zbog kaznenih djela zlouporaba položaja, trgovanje utjecanjem i zloupotreba položaja i ovlasti pomaganjem.

“Niti jedan dokaz izveden u tijeku postupka ne upućuje da je prvi optuženik svojim autoritetom utjecao na treću optuženicu da bi ona, nemajući za to nikakve osnove, besplatno dala na korištenje štandove navedenoj građanskoj inicijativi. Upravo suprotno, iz dokaza proizlazi da je postupala zakonito, u skladu s dotadašnjom praksom tržnica koja se provodila u vezi davanja štandova neprofitnim udrugama. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kada je drugog optuženika i treću optuženicu oslobodio optužbe", stoji u odluci Vrhovnog suda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...