PROZIRNE MANIPULACIJE DRAGANA ČOVIĆA: Kako su izbori 2018. godine bili legalni, a 2022. godine ne mogu biti!?

Presuda u slučaju Božo Ljubić je donesena 1.12.2016. godine, a objavljena u Službenim glasniku br. 1/17 od 06.01.2017. godine.

  • Mini market

  • 07. Feb. 2022  07. Feb. 2022

  • 3

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović ne prestaje širiti kontroverze u vezi sa održavanjem izbora na jesen ove godine, uprkos činjenici da je i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jasno poručio da će se izbori održati čak i ako se ne postigne dogovor u vezi sa izbornom reformom, piše novinska agencija "Patria".

On je danas tako kazao da ne postoje uslovi da se organiziraju izbori.

- Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage odrednicu izbornog zakona, ako te promjene nema u Parlamentu BiH vrlo je jasno da ne postoje uslovi da se organiziraju izbori na način kako su to rekli iz određenih institucija, CIK-a pa i međunarodne zajednice. Ja sam to vrlo jasno rekao i gospodinu  Schmidtu u subotu. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nešto slično kao što je bilo za Mostar, jednako je tako Ustavni sud u mogućnosti staviti neke odredbe van. Ja još uvijek vjerujem da ćemo promijeniti izborni zakon - poručio je Čović.

A ovo ima utemeljenje jednako kao i obmana kada tvrdi da je Venecijanska komisija dala saglasnost za dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih.

Konkretno u vezi Čovićeve tvrdnje da nema uslova za provođenje izbora zato što ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju treba imati u vidu sljedeće. Kao prvo presuda u slučaju Božo Ljubić je donesena 1.12.2016. godine, a objavljena u Službenim glasniku br. 1/17 od 06.01.2017. godine.

Sud je naložio usklađivanje pojedinih odredbi Izbornog zakona sa Ustavom BiH u roku od 6 mjeseci. 

Postavlja se pitanje, ako je CIK BiH 08. maja 2018. godine donio odluku o održavanju Općih izbora u BiH, kako je onda moguće da su izbori 2018. godine, bez izvršene izmjene Izbornog zakona BiH zbog presude Ustavnog suda BiH bili legalni, a izbori 2022. godine to nisu?

Zašto je HDZ 2018. godine izbore smatrao legalnim i u njima sudjelovao, a nezakonitim smatra izbore 2022. godine i najavljuje bojkot.

Ne mogu izbori 2018. godine biti legalni, a 2022. godine ne biti, a i jedni i drugi se održavaju na osnovu istog zakona, zaključuje se u analizi "Patrije". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...