PRAGMATIČNI NIJEMCI IMAJU RJEŠENJE: Novi semafor pomoći će u uštedi goriva, olakšati pješacima, smanjiti gužve…

Može skratiti saobraćajne gužve i vrijeme čekanja, smanjiti buku, potrošnju goriva vozila i onečišćenje okoliša.

  • Auto

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

Najpametniji njemački semafor postavljen je u Lemgu (Sjeverna Rajna-Vestfalija) te će početi kontrolirati saobraćaj. Trebao bi povećati sigurnost, izbjeći prelaske na crveno svjetlo, pa čak i učiniti zrak čišćim. To obećavaju naučnici s Fraunhofer instituta za optroniku i sistemske tehnologije.

Velika slabost sadašnjih semafora je da se temelje na pravilima, objašnjavaju naučnici, a kruta pravila ne vrijede za sve saobraćajne situacije. Na semaforu je često bez ikakvog razloga crvena lampica, čime se usporava saobraćaj.

Novi je semafor puno pametniji, kamera visoke razlučivosti i radarski senzori mjere saobraćaj mnogo preciznije od trenutnih indukcijskih petlji smještenih u asfalt. Naprimjer, ne bilježe samo koliko automobila trenutno čeka na raskrižju, već i u kojim se trakama nalaze. Mjere se i vrijeme čekanja i prosječna brzina. Naučnici objašnjavaju da je ova tehnologija senzora u stvarnom vremenu kombinirana s umjetnom inteligencijom. Zamjenjuje trenutna nefleksibilna pravila.

https://revijahak.hr/wp-content/uploads/2022/02/KI4LSA-750x501-1.jpg

Semafor nije jednostavno programiran za crvenu i zelenu fazu, na temelju prikupljenih podataka uči kada je najbolje vrijeme za promjenu. Može skratiti saobraćajne gužve i vrijeme čekanja, smanjiti buku, potrošnju goriva vozila i onečišćenje okoliša. Semafori mogli poboljšati protok saobraćaja za 10 do 15 posto. Pametni semafor trebao bi biti koristan i za pješake: svoju zelenu fazu prilagođava vremenu prijelaza tako da naprimjer starije osobe ili osobe s invaliditetom mogu sigurno prijeći ulicu. Broj opasnih prekršaja vožnje kroz crveno svjetlo mogao bi se smanjiti za četvrtinu, vrijeme čekanja u gustom saobraćaju čak za trećinu…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...