AMERIČKI CSIS OTKRIVA: Sjeverna Koreja izgradila tajnu bazu za interkontinentalne projektile, imaju domet do...

Testiranje od 30. januara je sedmo koje je Sjeverna Koreja izvršila ove godine, a prvi put od 2017. lansiran je projektil koji može nositi nuklearnu bojevu glavu.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2022  08. Feb. 2022

  • 0

Američki Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) tvrdi da je Sjeverna Koreja izgradila tajnu operativnu bazu blizu granice s Kinom koja je vjerovatno namijenjena za balističke projektile velikog dometa.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak, CSIS je naveo da je identificirao bazu Hoejung-ni analizom satelitskih snimaka.

Objekat je jedan od otprilike 20 operativnih baza za balističke projektile koje Sjeverna Koreja nije prijavila, tvrdi CSIS, a smješten je u maloj izoliranoj šumovitoj dolini u provinciji Chagang, otprilike 25 kilometara od granice s Kinom.

„Prema informisanim izvorima, baza Hoejung-ni služit će za interkontinentalne balističke projektile (ICBM)“, stoji u izvještaju.

"Može dobaciti do Guama"

Organizacija iz Washingtona podsjeća da je Sjeverna Koreja 30. januara izvršila testiranje interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-12 iz provincije Chagang.

Pjongjang je ranije izvijestio da Hwasong-12 može nositi nuklearne bojeve glave, te dobaciti do teritorije američke teritorije Guam na Pacifiku, na kojoj je vojna baza.

CSIS je procijenio da je domet projektila oko 4.500 kilometara.

Testiranje od 30. januara je sedmo koje je Sjeverna Koreja izvršila ove godine, a prvi put od 2017. lansiran je projektil koji može nositi nuklearnu bojevu glavu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...