JOŠ KRAĆE DO MORA: Novi milionski projekt u Hercegovini, povezivanje modernom cestom s Neumom…

Od projekta prve dionice korist će imati Grad Čapljina te općine Stolac, Neum i Ravno.

  • Ekonomija

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 2

Regija Hercegovine u skorijoj bi budućnosti trebala dobiti još jedan međunarodno značajni saobraćajni koridor - nakon autoceste na koridoru Vc, intenzivno se vrše pripreme za projekt dionice Jadransko-jonskog koridora koja će prolaziti kroz BiH, a kako saznaje Večernji list BiH, od njega će posebnu korist imati prostor jugoistočne Hercegovine, posebno Grad Čapljina te općine Stolac, Neum i Ravno.

Regionalna važnost

Nešto ranije, potvrđeno je kako je Javno poduzeće Autoceste FBiH raspisalo tender za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora, odnosno dionice te autoceste Stolac - Interregionalni čvor Počitelj, a pritom je potvrđeno kako procijenjena vrijednost ugovora za izradu idejnog i glavnog projekta navedene dionice iznosi šest miliona KM bez PDV-a, a rok za dostavu ponuda je 15. marta 2022. godine. Iz JP Autoceste Federacije BiH pritom su naglasili kako je Jadransko-jonski koridor jedan je od prioritetnih infrastrukturnih projekata za Bosnu i Hercegovinu, a također ima i veliku regionalnu važnost.

Ovaj koridor, ukupne dužine oko 1.100 km, prolazi kroz sedam zemalja i kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Grčkoj. Kroz BiH trebalo bi prolaziti oko 102 km buduće Jadransko-jonske autoceste počevši od čvorišta s koridorom Vc u Počitelju, pa preko dijelova općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje i Trebinje pa sve do spojne tačke s Crnom Gorom.

Jedna od prvih općina koja će biti obuhvaćena navedenom dionicom je Stolac za koju se već kaže kako će postati jedno od značajnih saobraćajnih čvorišta, zahvaljujući, između ostaloga, i projektu brze ceste do Neuma.

Načelnik Stjepan Bošković u izjavi za Večernji list izrazio jer zadovoljstvo što je objavljen javni poziv za izradu studije utjecaja kao i glavnog projekta na Jadransko-jonskom koridoru, odnosno dionici koja će prolaziti kroz Stolac.

"Već je to usuglašeno s cijelim koridorom, tako da, ako Bog da, izradom ovoga projekta, nadam se da će se krenuti i s izvođenjem radova", naglasio je Bošković. Pritom je posebno ukazao na činjenicu da Stolac ima značajnu, a u bliskoj će budućnosti imati i još značajniju ulogu u kontekstu saobraćajnih čvorišta, počevši od toga da kroz Stolac prolazi magistralna saobraćajnica prema Neumu, a nije daleko ni autocesta na koridoru Vc.

"Buduće čvorište Jadransko-jonske autoceste također neće biti daleko. Istodobno, projektna dokumentacija radi se do spajanja magistralne ceste M17-3 Stolac - Neum", pojasnio je Bošković, istaknuvši činjenicu da se s ovim potezom povezuju tri općine na jugu BiH, osim Stoca, tu su i Neum i Ravno.

Izniman značaj

Jadransko-jonska autocesta, planovi su nadležnih u zemlji, prolazit će jednim svojim značajnim dijelom kroz BiH pri čemu bi se trasa autoceste kretala od Počitelja, gdje bi bilo čvorište s koridorom Vc, pa preko dijelova općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog Polja do Trebinja i spojne tačke s Crnom Gorom na području Aranđelovo/Nudo.

Saobraćajnu revitalizaciju ovog dijela BiH treba promatrati i kroz prizmu činjenice da je Vlade Federacije BiH nedavno donijela odluku kojom je provedena prekategorizacije saobraćajnice Dračevo - Hutovo - Ravno. Takav potez će imati veliki značaj u privrednom značaju za jugoistok Hercegovine, a napose za četiri lokalne zajednice - Grad Čapljinu te općine Stolac, Neum i Ravno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...