IZ SDP-a BiH KATEGORIČNO: "Vratiti fokus na sankcije Dodiku i zaustaviti antiustavno djelovanje zastupnika u NSRS-u"

SDP poziva da se preventivnom akcijom zakonskih institucija države BiH zaustavi nezakonito djelovanje zastupnika u NSRS-u.

  • Politika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 5

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine raspravu i stavljanje na dnevni red zaključka Narodne skupštine Republike Srpske o formiranju entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatra direktnim državnim udarom koji ovu državu uvodi u vanredno stanje.

"Naime, bilo gdje u svijetu osnivanje, u suštini, paralelnog stuba vlasti, u ovom slučaju sudske institucije, jeste istovremeno i osnivanje paradržave.

Ovim potezom RS je napravila korak ka osamostaljenju, zbog čega procesuiranja odgovornih moraju nastupiti odmah i po službenoj dužnosti Tužilaštva BiH i SIPA-e. Očekujemo i oštru reakciju OHR-a, jer bilo kakvo odlaganje provođenja zakona vodi državu u stanje nesigurnosti u kojoj je teško predvidjeti ishode.

Stoga, SDP poziva da se preventivnom akcijom zakonskih institucija države BiH zaustavi nezakonito djelovanje zastupnika u NSRS-u. Zakoni države BiH, njene institucije, nadređene su nižim nivoima vlasti, tako da entitetski legitimitet NSRS-a ne može i ne smije ugroziti funkcionisanje države BiH.

Nadalje, podsjećamo da su svi prenosi nadležnosti u ovom slučaju usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime su postali obligatorni za sve, pa i za zastupnike NSRS-a. Neumski razgovori, kao i najavljeni pregovori u Sarajevu, te Izetbegovićev posjet Plenkoviću, skrenuli su fokus sa sankcija Dodiku na nemoguće razgovore u trenutku državnog udara.

SDP BiH je na vrijeme upozorio na antiustavno djelovanje i scenarij rušenja države kroz zaključke NSRS-a, što se pokazalo tačnim još jednom. Zaustavljanje Dodika nameće se kao prioritet, a odgovor mora biti institucionalan i u smjeru otklanjanja krize čiji izvor jeste jednostrano, nezakonito i antiustavno djelovanje u NSRS. Vraćanje fokusa na sankcije smatramo nužnim, ali ne i jedinim korakom", navode iz SDP BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...