ANGELINA EICHHORST NE DOLAZI NA SASTANAK U PARLAMENT BiH: Vratit će se ukoliko bude dovoljno napretka u pregovorima

Nakon sastanka u Neumu saopćeno je da se Eichhorst i američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer povlače iz daljnjih pregovora te da političke stranke mogu same nastaviti razgovore. 

  • Vijesti

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 2

Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi, neće doći ove sedmice u BiH niti će učestvovati u razgovorima koji će se održati sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sastanak su organizirali NIP i SBB, a učestvovat će i HDZ BiH, HDZ 1990 i NES koji su krajem januara u Neumu uz prisustvo međunarodnih medijatora pokušali postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona i ograničenih izmjena Ustava BiH. 

Nakon sastanka u Neumu saopćeno je da se Eichhorst i američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer povlače iz daljnjih pregovora te da političke stranke mogu same nastaviti razgovore. 

Iz Delegacije EU za Patriju su prokomentarisali mogućnost da u narednih desetak dana Eichhorst dođe u BiH. Za sada još nema uslova za njen dolazak.

„Ohrabrujuće je vidjeti da političke stranke u Bosni i Hercegovini nastavljaju pregovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Nastavit ćemo da pružamo podršku procesu i omogućimo pregovore kad to bude potrebno. Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Eichhorst izrazila je spremnost da se vrati u BiH, ukoliko bude dovoljno napretka u pregovorima ka održivom i trajnom sporazumu o ustavnoj i izbornoj reformi usklađenoj sa standardima i vrijednostima EU”, naveo je  glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Podsjećamo, razgovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava BiH ne prisustvuju parlamentarne stranke SDP BiH, DF, Naša stranka, NB koje imaju 11 zastupnika u PD PS BiH. Ove stranke smatraju da se nisu stekli uslovi za pregovore pogotovo u situaciji kada su blokirane državne institucije, prijeti se secesijom, a razmatraju se prijedlozi koji bi mogli voditi daljnim etničkim podjelama i odnose se samo na Federaciju BiH što je za stranke neprihvatljivo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...