OSMANOVIĆ APELUJE: "Razmišljati o sankcijama i za Vučićev establišment, jer sponzoriše Dodikov secesionizam"

"Čak se u Vulinovim saopćenjima, iza kojih se kukavički krije sam Vučić osjeti ista ona histerija s kojom je sadašnji predsjednik Srbije napadao Dejton kao 'izdaju'", kaže Osmanović.

  • Politika

  • 09. Feb. 2022  09. Feb. 2022

  • 1

"Otužan je pokušaj ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina da opravda miješanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja BiH, konkretno državnu imovinu, pomoću teze da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", ocijenio je predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

"Kao prvo, Srbija nije nikakav garant Dejtonskog sporazuma, već zaraćena strana u međunarodnom oružanom sukobu, kako je utvrđeno u nizu presuda Haškog tribunala (u predmetima Duško Tadić, Čelebići, Radovan Brđanin) i potvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde (u paragrafu 404). U ovim presudama jasno je utvrđeno da je Srbija potpisnica Dejtona zato jer je vršila opću kontrolu nad Vojskom RS-a", naveo je Osmanović. 

Dalje je istakao da je glavna obaveza koju je Srbija preuzela, po članu 1. Općeg okvirnog sporazuma, da poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH.

"Nema nikakve dileme da Vučić ne poštuje tu obavezu, osporavajući odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini", smatra Osmanović.

Dalje podsjeća da je Vučić još od zime 1995. fiksiran na Ustavni sud, kada je u Šešeljevom časopisu "Velika Srbija" napadao Dejtonski mirovni sporazum, između ostalog i zbog strukture Ustavnog suda. Očigledno je da Vučić i danas ima isti problem sa Dejtonom i Ustavnim sudom, te da se nije promijenio u tom smislu.

"Čak se u Vulinovim saopćenjima, iza kojih se kukavički krije sam Vučić osjeti ista ona histerija s kojom je sadašnji predsjednik Srbije napadao Dejton kao "izdaju", kaže Osmanović.

"Nadalje, u kontekstu Vučićevih napada na sankcije, treba podsjetiti i da je sam Dejtonski sporazum potpisan i proveden, zahvaljujući sankcijama Miloševićevom režimu. Zato danas, kada imamo slučaj da vlasti RS-a pa i sam predsjednik Srbije ne poštuju osnovne obaveze iz Dejtona, sankcije trebaju biti važeći mehanizam međunarodne zajednice. Predmet sankcija zasigurno, osim vlasti RS-a, trebaju biti i zvaničnici Srbije koji sponzorišu Dodikov udar na ustavni poredak i secesionizam, jer se radi o prijetnji miru i stabilnosti u regionu", zaključio je Osmanović, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...