ČEGA SE PLAŠI PUTIN: Ovo američko oružje moglo bi presuditi u slučaju ruske invazije na Ukrajinu…

Tridesetmilimetarski top Stryker Dragoon XM-813 dizajniran je za gađanje neprijateljskih lakih oklopnih vozila, uključujući ruska borbena vozila pješaštva BMP-2 i BMP-3 i oklopna vozila na kotačima BTR-80.

  • Svijet

  • 10. Feb. 2022  10. Feb. 2022

  • 3

U svom pokušaju da podupre NATO saveznike i Ukrajinu u ozračju iščekivanja potencijalne ruske invazije, administracija američkog predsjednika Joea Bidena je prošle sedmice izvijestila o raspoređivanju 1.700 vojnika 82. zračno-desantne divizije iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku te raspoređivanju eskadrile 2. konjičke pukovnije sa sjedištem u Njemačkoj u Rumuniju. Te postrojbe, kao i one iz 4. pješačke mehanizirane divizije u Fort Carsonu u Coloradu, koje su još uvijek u pripravnosti, obilato su opremljene novim oružjem i tehnologijama, prenosi portal Popular Mechanics.

Portal predstavlja četiri djelomice netestirana, odnosno u borbi posve ili barem nedovoljno provjerena oružja, koja bi mogla držati liniju obrane ako ruske snage uđu u Ukrajinu ili ako američke snage interveniraju u ime Kijeva.

Protutenkovski sistem Javelin

Na prvom mjestu navode protutenkovsku raketu FGM-148 Javelin, koje je SAD u većim količinama već isporučio Ukrajini i to, kako se navodi, s dobrim razlogom - 30 godina star protutenkovski projektil srednjeg dometa osmišljen je da se koristi upravo protiv sovjetskih, a sada ruskih oklopnih formacija, a to je upravo ono što se u ovom trenutku gomila na granici s Ukrajinom.

Javelin je izvorno raspoređen 90-ih godina, a domet rakete od 2.187 metara, infracrveno navođenje i sistem za lansiranje fire-and-forget (sistem za navođenje projektila koji ne zahtijeva daljnju kontrolu nakon lansiranja, a može pogoditi cilj i kada lanser nije u liniji mete), pridonijeli su da sistem bude daleko ispred svog prethodnika, projektila Dragon.

Javelin je korišten za uništavanje bunkera, zgrada i drugih utvrđenih građevina nakon napada 11. septembra 2001. na WTC u Afganistanu i Iraku, ali rijetko za uništavanje tenkova, za što je izvorno namijenjen.

Za postrojbe koje su trenutačno raspoređene ili se raspoređuju u Evropi, Javelin će biti ključan sistem naoružanja. Polovina oklopnih transportera Stryker koje koristi 2. konjička pukovnija opremljena je lanserima Javelin na daljinsko upravljanje, a eskadrila raspoređena u Rumuniji mogla bi biti opremljena s čak 25 sistema.

Oklopni transporter Stryker

Postrojba 82. zračno-desantne divizije koja se razmješta kao pojačanje NATO saveznici Poljskoj, najvjerojatnije je bojna zračno-desantnog pješaštva s pridruženim postrojbama za borbenu podršku. Obično je opremljena sa 18 raketnih sistema Javelin i osam težih i moćnijih protutenkovskih raketnih sistema većeg dometa TOW.

Sljedeći adut koji navode je oklopni transporter Stryker - Dragoon (ICV-D). Sredinom prošlog desetljeća američka vojska donijela je odluku o povećanju vatrene moći 2. konjičke pukovnije sa sjedištem u Njemačkoj. Jedna od odluka bila je nadograditi polovinu jedinica Stryker raketama Javelin, kako bi se poboljšale protuoklopne sposobnosti pukovnije. Druga je bila dodavanje bespilotne kupole opremljene 30-milimetarskim automatskim topom, čime je stvoren oklopni transporter Dragoon (ICV-D) ili Stryker Dragoon. Ti transporteri čine drugu polovicu Stryker vozila dodijeljenih 2. konjici.

Tridesetmilimetarski top Stryker Dragoon XM-813 dizajniran je za gađanje neprijateljskih lakih oklopnih vozila, uključujući ruska borbena vozila pješaštva BMP-2 i BMP-3 i oklopna vozila na kotačima BTR-80.

ISV - vozilo za prijevoz pješačkih jedinica

Infantry Squad Vehicle (ISV), odnosno vozilo pješačkih jedinica predstavlja jednu od najbržih nabavki nove opreme u američkoj vojsci posljednjih godina. Radi se o zračno prenosivom lakom pomoćnom vozilu koje može prevoziti devet pješaka. ISV je jednostavno, neoklopno vozilo dizajnirano za brzo premještanje lakih pješačkih trupa, posebno zračno-desantnih jedinica, na bojnom polju. ISV se još uvijek testiraju te nije potvrđeno da će biti raspoređeni u istočnu Evropu, ali njihovo dovođenje pomoglo bi 82. zračno-desantnoj divizija pješaštva da se brzo raspoređuje širom Poljske. Poljska, saveznica NATO-u koja graniči s Ukrajinom, priželjkuje američku čizmu na svom tlu u slučaju da ruski tenkovi prijeđu granicu s Ukrajinom i nastave svoje kretanje.

No vozilo prate i kontroverze. Pentagonov direktor operativnog ispitivanja i evaluacije (DOT&E) nedavno je u svom najnovijem izvještaju kritizirao ISV kao "neoperativno učinkovit" u vojnim vježbama. Ocijenjeno je da testna vozila nisu uspjela položiti test pouzdanosti zbog problema kao što su "sposobnost upravljanja, napukli i savijeni okviri sjedala, te napuknuće motora i pregrijavanje". Ipak, iako ISV nedvojbeno imaju problema koje treba riješiti, za njega nema prave alternative, a 82. zračno-desantna bi bez njih imala problema u kretanju kroz Poljsku.

Višenamjenski borbeni avion F-35

Tu je i borbena avijacija, tačnije višenamjenski borbeni avion F-35. Prošlosedmično raspoređivanje vojnika tiče se kopnenih snaga, ali svako buduće raspoređivanje zračnih snaga gotovo će sigurno uključivati ​​višenamjenski borbeni avion F-35A. Radi se o višenamjenskom lovcu koji može obavljati misije zrak-zrak i zrak-zemlja. Za razliku od svog prethodnika, F-16 Fighting Falcon, F-35 je stealth lovac, gotovo nevidljiv za radarske sisteme, kojeg se u skladu s time teško može detektirati.

Avion F-35 se već koristio u Afganistanu i protiv tzv. Islamske države (ISIL) u Siriji i Iraku, ali u oba slučaja napadi su izvedeni bez otpora s tla, protiv neprijatelja koji nisu bili opremljeni sistemima protuzračne odbrane. F-35 nije djelovao protiv neprijatelja koji koristi napredne sisteme protuzračne odbrane i borbene avione kakve posjeduje Rusija.

Ruski raketni sistemi "Tor", "Buk" i S-400 jedni su od najubojitijih na svijetu, dok su borbeni avioni ruskih zračnih snaga MiG-29, Su-30 i Su-35 Flanker-E zastrašujuća prijetnja u zraku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...