IGOR ŽUNIĆ ODGOVORIO SENADU BRATIĆU: "Saglasnost NSRS-a za formiranje VSTV-a BiH bila uslovna"

Žunić je citirao dio zaključaka koje je 2004. godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske u kojima stoji “ukoliko suština ovih zaključaka ne bude sadržana u prijedlogu zakona, Narodna skupština će povući svoju saglasnost na ovaj sporazum”.

  • Politika

  • 10. Feb. 2022  10. Feb. 2022

  • 1

Na izlaganje Senada Bratića reagovao je SNSD-ov šef poslaničkog kluba Igor Žunić podsjećajući na okolnosti pod kojima je data saglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

“Volio bih da odmah na početku razrješimo nešto, kada govorimo o saglasnosti koju je dala Narodna skupština 2004. onda treba da znamo da je to bila uslovna saglasnost i da je Narodna skupština tražila da se kroz zakon ugrade rješenja koja će institucionalno i suštinski sačuvati uticaj entiteta”, istakao je Žunić podsjećajući da je to podrazumijevalo “formiranje podsavjeta sa jasno definisanom ulogom i procedurom njegovog rada u odnosu na VSTS Bosne i Hercegovine – nije ispunjeno, da se tekst sporazuma prije formiranja uskladi sa terminologijom rada u odnosu na VSTS Bosne i Hercegovine – nije ispunjeno, da sjedište VSTS bude u Istočnom Sarajevu – nije ispunjeno”.

Žunić je citirao dio zaključaka koje je 2004. godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske u kojima stoji “ukoliko suština ovih zaključaka ne bude sadržana u prijedlogu zakona, Narodna skupština će povući svoju saglasnost na ovaj sporazum”.

“U tome i jeste poenta ide se korektno, normalno, pokuša se napraviti neka vrsta dogovora, postave se neke stvari koje su tako prirodne i imaju utemeljenje u Ustavu, i onda Parlamentarna skupšitna, više joj ne pada na pamet, a normalno zato što bošnjačka strana ima dominantu većinu i ne dozvoljava da to dođe na dnevni red”, istakao je Žunić pozivajući bratića da se ne poziva na saglasnost koju je dala Narodna skupština, jer je “ona bila uslovna”.

Na govor Senada Bratića u plenarnoj sali Narodne skupštine Republike Srpske reagovao je i SDS-ov Nedeljko Glamočak. Istakao je kako “njegov govor i njegovo pozivanje treba biti usmjereno prema njemu”.

“Vi, kolega Bratiću, kažete nije vam jasno zašto se sve nije pokušalo riješiti na niovu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Pa Parlamentarnu skupštinu, kolega Bratiću, držite vi i SNSD, što niste pokušali, mi vam nismo branili”, rekao je Glamočak osvrćući se i na Bratićev poziv OHR-u da reaguje.

“Prijetite na neki način i bezbjednošću pozivate visokog predstavnika da interveniše, pa pozovite koalicionog partnera SNSD-a. Recite da je ovo opasno za bezbjednost, da ne treba ovakvu politiku više da vodite i riješite to kao zrele političke partije”, predložio je Glamočak.

“Spominjete i status državne imovine oko koje takođe i jedni i drugi pravite problem. Od 2004. do 2018. ste imenovali četvrtu Komisiju za državnu imovinu koja evo, 2022. je, nije ništa uradila”, rekao je Glamočak obraćajući se potom SNSD-ovom Igoru Žuniću.

“Vi ste neki dan bojkotovali zasjedanje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Poslanici SNSD-a nisu ušli do posljednje tačke kad je trebalo glasati o parama. Mene ne iznenađuje SNSD, to je dobar potez SNSD-a, ali me iznenađuje SDA da to sve prihvati. Čitavu prethodnu raspravu kritikuju SNSD, napadaju Republiku Srpsku, enitet, prijete svime i svačim i onda, kad dođe zadnja tačka, kako ćemo da dobijemo pare Evropske unije, kako da ih podijelimo, onda sjednu i dogovore za pet minuta”, rekao je Bratić.

(N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...