JEZIVI ULOV U DALMACIJI: Juraj iz mora izvukao živi otrov, stručnjak upozorio - "Tri riječi - ona je najsmrtonosnija"

Prije nekoliko godina već je plivala u južnom Jadranu.

  • Šareni svijet

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 1

Ono što su iskusne ribarske ruke Jurja Juričeva izvukle iz mora u nedjelju ujutro, niko nije prepoznao.

"Tu je baš bilo puno naroda u Pakoštanima na rivi i svi su dolazili. Gledali su i nitko nije znao reći koja je riba", rekao je Juričev.

"Odmah sam ju stavio van mreže. Nije mi bilo svejedno jer ju nisam nikad vidio. Riba je bila skroz neobična s hrapavom strukturom. Imam sreće što me nije ugrizla i što sam radio sve u rukavicama", ispričao je.

Da je ulovio otrovnu srebrnoprugu napuhaču, otkrili su mu stručnjaci s Instituta za oceanografiju. Ta napuhača sadrži otrov 1.250 puta jači od cijanida i izaziva smrt.

"Ja ću to reći u tri riječi: ona je najsmrtonosnija", rekao je Branko Dragičević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo te pojasnio: "Ona u sebi skuplja toksin, u spolnim organima, jetri, ali može se naći u mišićima i kože. To je važno jer rukovanje tom ribom zna biti problematično."

Prije nekoliko godina već je plivala u južnom Jadranu.

"Zadnjih pet godina je nije bilo, a sada se opet pojavila. Teško je pretpostaviti kakav će trend biti dalje, no zasigurno je moguće da se počne pojavljivati u većem broju kako što je primjer u drugim državama Mediterana", rekao je Dragičević.

Za nas otrovne fugu ribe predstavljaju opasnost, a u Japanu su slične, fugu ribe delicije. Japanski kuhari pripremaju ih tek nakon položenog ispita.

"Morate točno znati gdje je otrov. Obično je otrov na koži, organima i u krvi. Morate također znati i kako pažljivo ukloniti te dijelove", objasnio je sushi majstor Motohiko Mochizuki reporterki Dnevnika Nove TV.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...