HOĆE LI ODGOVORNI ZAVRŠITI IZA REŠETAKA: Sporne nabavke, loše rukovođenje GRAS-om... (VIDEO)

Iz Ureda za borbu protiv korupcije ističu da postoje indicije da su bivši ministri, članovi uprave, direktori počinili krivično djelo.

  • Društvo

  • 11. Feb. 2022  11. Feb. 2022

  • 0

Loše rukovođenje GRAS-om, brojne sumnjive javne nabavke - sve što se desilo je očekivano, kaže novinar portala Žurnal Dino Cviko. Neophodno je istražiti zašto se GRAS doveo u situaciju da je jedan od najvećih poreskih dužnika u državi i na rubu propasti.

DINO CVIKO, novinar portala Žurnal

"Zanimljivo je da je prije dvije godine mislim jedna strana konsultantska kuća uradila program restrukturiranja GRAS-a gdje su naveli niz problema sa kojima se GRAS suočavao. Od toga da je višak radnika, da se nekim stvarima kojima se GRAS bavi ne bi trebao baviti i da bi trebao pružati samo neke osnovne usluge, a to je prijevoz građana ."

Novinar portala Žurnal došao je do saznanja prije nekoliko godina da je GRAS nabavljao trolejbuse po cijeni većoj od realne.

"Sporna je bila nabavka trolejbusa, posljednja nabavka trolejbusa GRAS-a gdje smo mi dobili informaciju gdje je cijena trolejbusa oko 10 hiljada maraka, 11 hiljada maraka a isti ti trolejbusi su prodavani GRAS-u za otprilike nekih 100 hiljada maraka po komadu na kraju. Prošlo je od toga dvije godine, međutim, ništa se po tom pitanju nije uradilo."

Postoje indicije da su bivši ministri, članovi uprave, direktori počinili krivično djelo, kažu u Kancelariji za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, koji su uputili krivičnu prijavu Tužilaštvu KS.

ERDUAN KAFEDŽIĆ, Kancelarija za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS

"Možemo govoriti o tome da su potpisali kolektivni ugovor, da je nastala štetna posljedica, da se nije uradila finansijska procjena, da su se gomilali dugovi prema obaveza prema porezu i brojnim drugim detaljima koji su napravili veliku štetu, ne samo po preduzeće GRAS nego i  prema cijelom kantonu. Ja ne bih u ovom trenutku govorio o imenima. Sva imena i prezimena i indicije, kompletan materijal smo dostavili na tužilaštvo oni postupaju u konkretnom predmetu i ne bih volio da u ovom trenutku, ne bih o imenima. Važno je napomenuti da smo mi drugu krivičnu prijavu, s obzirom na nadležnost, proslijedili Državnom tužilaštvu."

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...