ADVOKAT IFET FERAGET O SLUČAJEVIMA MEMIĆ I DRAGIČEVIĆ: "Licemjerno je od Dodika i Izetbegovića koji su Davoru i Murizu rekli..."

Feraget se prvobitno osvrnuo na slučajeve “Memić” i “Dragičević” rekavši da je potpuno siguran da nikada niko od njegovih kolega ranije u historiji nije vodio ovako ogorčenu borbu sa pravosudnim sistemom.

  • Vijesti

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 2

Ifet Feraget, advokat je za N1 govorio o brojnim temama, a dotakao se i nedavno usvojenog Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske rekavši da bi njegovim konačnim usvajanjem odluke imenovanih sudaca "padale" u Strasbourgu jer bi ih na tu funkciju, kako je dodao, postavilo nezakonito tijelo.

Feraget se prvobitno osvrnuo na slučajeve “Memić” i “Dragičević” rekavši da je potpuno siguran da nikada niko od njegovih kolega ranije u historiji nije vodio ovako ogorčenu borbu sa pravosudnim sistemom.

“Advokati moraju biti odvažni, hrabri. Mi smo na neki način čuvari tih ljudskih prava. I onda kada branimo ljude koji su na drugoj strani zakona, mi opet branimo ljudska prava. Dakle, mi nikada ne branimo čin, ali nisam nikada ni pretpostavio da ću doći u situaciju da kao punomoćnik oštećenog vodim rat sa tužiocima koji su u prvom redu advokati oštećenih osoba. Ja sam Murizu rekao da ima više od 60 advokata i kada me je pitao kako rekao sam mu da svi tužioci Kantonalnog tužilaštva KS moraju biti na njegovoj strani, ali on kaže da nije nijedan što i jeste problem. To se isto desilo u Banjaluci pa je čak Milorad Dodik najavio da ako ne riješe slučaj Davida Dragičevića da će on povesti građane da izbace tužioce iz kancelarije. To je bila jedna licemjerna izjava, ali isto smo imali i u Sarajevu kada je Bakir Izetbegović Murizu rekao da kaže Tužilaštvu ako zna ko mu je ubio dijete. I kada znat ko je ubio dijete to se ne govori, a Tužilaštvu je prijavljeno sve što je trebalo, ali su vodili lažnu istragu, ali priča je gotova. Saobraćajna nesreća se nije desila i to se potvrilo presudom Vrhovnog suda”, kazao je Feraget.

Naglasio je da je u slučaju “Memić” dostignuta tačka u kojoj više nema povratka.

“I to je vrlo važno. Mi smo ispočetka bili izuzetno strpljivi. Mi svih ovih godina poštujemo pretpostavku nevinosti i čak smo i branili Ljubu i Bekriju Seferovića koji su tada bili optuženi da su uzrokovali saobraćajnu nesreću. I u predmetu ‘Dragičević’ također povratka više nema. U četvrtak 17. februara ćemo imati zajednički sastanak svih postupajućih tužilaca – Ćazima Hasanspahića, Dubravka Čampare, Ozrenke Nešković i Milanka Kajganića sa mojim klijentima Murizom Memićem i Davorom Dragičevićem”, dodao je.

NSRS je prije dva dana na sjednici usvojila Nacrt zakona o VSTV-u Republike Srpske. Feraget ističe da je prava istina da je Zakon o VSTV-u rezultat dogovora između dva entiteta.

“Prije nego je taj zakon Parlament BiH usvojio, potpisan je sporazum između entitetskih premijera o prenosu odgovornosti. Postojala su tri VSTV-a – jedno državno, dva entitetska i nakon toga je usvojen zakon. Dakle, potpuno je neprihvatljivo da niži nivo – entitet, sada odlučuje o nečemu što je već riješeno na državnom nivou. Ovo nije napad na ustavni poredak koji se kod nas samo napada upotrebom sile, ovdje je još nema. I Dodik je svjestan toga. Jednom je čak izjavio da će zabraniti SIPA-i da dođe u RS i sl. To bi bio napad na ustavni poredak. Međutim, ovo je itakako ozbiljan atak na ustavno-pravni sistem i postavlja se pitanje je li entitet jači od države. Svi smo svjesni da pravosuđe nesankcionisanjem koruptivnih afera je doprinijelo da pojedini političari nisu u zatvoru već i dalje zastupaju, akko oni to kažu, interese građana. To je veliki grijeh pravosuđa u BiH”, naveo je Feraget.

Dalje pojašnjava da, ukoliko bi se taj zakon o VSTV-u RS usvojio, onda bi suce imenovalo nezakonito tijelo.

“Taj bi zakon trebao biti proglašen neustavnim od Ustavnog suda ili bi morao reagovati visoki predstavnik. Građani bi dakle dobili suca koji je ‘dobar’, ali bi sve odluke pale u Strasbourgu zato jer ga je imenovalo nezakonito tijelo”, rekao je Feraget.

Pitali smo kakve poteze treba u ovoj situaciji povući Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH?

“Nisam pobornik toga da Schmidt nameće bilo kakve zakone, mislim da dijelim i njegovo mišljenje. Isto tako nisam bio pobornik ni toga da njegov prethodnik Valentin Inzko nameće bilo kakve zakone pa i onu izmjenu Krivičnog zakona i nametanjem Zakona o zabrani negiranja genocida. Ali gospodo genocid je bio 1995. godine, a zakon nametnut 2021. Pa ako vama 26 godina nije bilo dovoljno, onda ne znam o čemu govorimo. Da li će Schmidt reagovati u oblasti pravosuđa, mislim da će ipak reagovati Ustavni sud. Ovo je još Nacrt koji ide u javnu raspravu i mislim da građani nemaju potrebna znanja da bi iznijeli stav o tome da li RS treba njen VSTV ili ne treba.U suštini nijedan sudac koji se bira u RS se ne može izabrati bez glasa članova podvijeća iz VSTV-a RS. Tako da ne bih bio sretan na bilo koji način već samo da građani reaguju na ovo na izborima u oktobru. Tu nam ne može pomagati Schmidt, ali ga trebamo kao korektiv u društvu”, poručio je Feraget.

Naglasio je i to da se izbori u oktobru moraju održati.

“Pa mislim da je to 100 posto tako tu nema nikakve diskusije i to bi bila opstrukcija koja bi sigurno bila sankcionisana i vjerujem da će tu gospodin Schmidt imati posla”, zaključio je Feraget.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...