ALEKSANDRA PANDUREVIĆ SMATRA DA DODIK BLEFIRA: "Strancima želi pokazati da nadležnosti, ipak, neće vraćati jer..."

Ona tvrdi da SNSD nema iskrenu namjeru da smanji PDV na osnovne životne namirnice.

  • Politika

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 0

Kada smo mi iz SDS, 2014. godine, predložili izmjene i dopune Zakona o PDV i uvođenje nulte stope PDV za hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, lijekove, dječju hranu i sadni materijal, iz SNSD su bili protiv, sem gospodina Milorada Živkovića koji je bio suzdržan, i tvrdili su da se stopa PDV može mijenjati samo na prijedlog Upravnog odbora UIO, te da je to naš predizborni prijedlog.

Poručila je ovo član Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević i upitala: Ako već vraćaju nadležnost nad indirektnim porezima, zašto PDV ne smanje u Narodnoj skupštini, ili ovim žele pokazati strancima da ipak neće vraćati nadležnost?

Ona tvrdi da SNSD nema iskrenu namjeru da smanji PDV na osnovne životne namirnice.

– Da to zaista žele da urade, najjednostavniji put je bio da to predloži Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Tim bi imali i prohodnost zakona kroz parlament. Mi 2014. nismo mogli ići preko UO UIO jer smo bili opozicija. SNSD je lansirao ovaj prijedlog iz dva razloga. Prvi je da pokažu kao da brinu o građanima, znajući unaprijed da zakon neće biti usvojen jer neće imati entitetsku većinu iz Federacije, ali će naći u svojoj igrici. Drugi je da strancima pokažu kako nisu ozbiljno mislili vraćati nadležnosti i da eto potvrđuju postojeći zakon na nivou BiH – istakla je Pandurevićeva.

Ona kaže da SDS u svom Programu ima uvođenje diferencirane stope PDV i da to sa stanovišta SDS nije sporno, ali su, tvrdi, sporne neiskrene namjere SNSD.

– Podsjetit ću da su nam 2014. rekli da niža stopa PDV ne znači da će lijekovi biti jeftiniji, da će trgovci se bogatiti na račun države, da ugrožavamo stabilnost budžeta, aranžman sa MMF i da samo UO UIO može dati takav prijedlog. Kada su manipulisali, tada ili sad? Rekla bih – i tada i sad. Tada im sujeta nije dozvoljavala da podrže naš prijedlog, a danas ponovo pokušavaju obmanuti građane obećavajući im nešto zašto se nisu potrudili da obezbijede većinu u parlamentu – naglasila je Pandurevićeva i zapitala:

– Uostalom, kako će čak i oni glasati za svoj zakon kada na snazi imamo zaključak Narodne skupštine da nema donošenja odluka dok se van snage ne stavi odluka Valentina Incka? Ako SNSD ima saznanja da je Inckova odluka povučena, očekujemo da obavijeste javnost. Voljeli bih znati šta je istina : ono što SNSD govori u Banjaluci ili ono što radi u Sarajevu – poručila je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...