SVA ROBA IDE ZA TRŽIŠTE SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA: Kineska fabrika u BiH uvodi treću smjenu

Dodao je da je plan da se brend “Mlilldž” kineske kompanije nađe i na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da postoje velike šanse da tamo idu upravo proizvodi nastali u Derventi.

  • Ekonomija

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 0

Iz pogona jedne od najvećih kineskih kompanija “HealthCare” u Derventi za svega mjesec dana u SAD su plasirani dušeci i jastuci od memorijske pjene vrijednosti osam i po miliona maraka, što je više u odnosu na mjesečni izvoz svih preduzeća zajedno u ovom gradu.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” konsultant ove kompanije Branislav Nović i gradonačelnik Dervente Milorad Simić, koji naglašavaju da je to još jedna potvrda da je grad na Ukrini privredno čudo.

Nović ističe da je pogon kineske kompanije u Derventi počeo da radi 1. oktobra prošle godine i već sada broji nešto više od 100 radnika koji rade u dvije smjene.

"U planu su nova zapošljavanja i formiranje treće smjene. Za prvi mjesec poslovanja izvoz je bio 'težak' oko osam i po miliona. Plan je da izvoz na kraju ove godine premaši 550 miliona maraka. Sva roba trenutno ide u SAD", rekao je Nović.

Uz Dervenčane u preduzeću je i nekoliko kineskih državljana koji nadgledaju proces proizvodnje.

Nović ističe da je kapacitet proizvodne hale takav da ne mogu u ovoj godini da planiraju izlazak na neka druga tržišta.

"Plan je da dogodine proširimo halu i da dio asortimana radimo i za tržište BiH", rekao je Nović.

Dodao je da je plan da se brend “Mlilldž” kineske kompanije nađe i na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata te da postoje velike šanse da tamo idu upravo proizvodi nastali u Derventi.

O kakvom privrednom gigantu je riječ, kaže prvi čovjek Dervente Milorad Simić, govori činjenica da su u Srbiji samo nekoliko godina nakon otvaranja pogona dosegli broj od 1.300 radnika, a osim toga poznati su i kao globalni partner slavnog Mančester junajteda.

"Derventa je širom otvorila vrata svakom ozbiljnom investitoru. Ako nismo mogli pomoći, onda se bar trudimo da nikome ne odmognemo. Kineska kompanija je jedna od 33 strane kompanije u našem gradu od ukupno 191 privrednog subjekata. Njihov poslovni rezultat je vjetar u leđa cjelokupnoj privredi u Derventi. Planiraju da prošire proizvodnju i zaposle još 100 radnika, što nas veoma raduje – istakao je Simić i naglasio da je kineska kompanija u velikoj mjeri uticala na rast izvoza ovog grada.

Simić ističe da u ovom gradu posluje 16 austrijskih kompanija te da ima još zainteresovanih, zbog čega uskoro očekuje i otvaranje novih pogona i radnih mjesta.

Milorad Simić je istakao da je u Derventi od oko 25.000 stanovnika prema zvaničnoj evidenciji blizu 7.000 zaposlenih.

"Prema posljednjoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje u našem gradu na evidenciji nezaposlenih je svega 506 stanovnika", rekao je Simić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...