OVAKO ERDOGAN PLANIRA SRUŠITI INFLACIJU: "PDV na osnovne prehrambene namirnice smanjujemo sa osam na..."

Rekao je da je odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) koje će se primjenjivati ​​na robu i usluge donesena u skladu sa Zakonom o PDV-u i da je kao predsjednik već potpisao taj dokument.

  • Svijet

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja u okviru Programa pojednostavljenja sistema PDV-a smanjuje PDV na osnovne prehrambene proizvode sa dosadašnjih osam na jedan posto, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se video linkom iz palate Vahdettin obratio učesnicima skupa koji je pod nazivom “Model turske ekonomije, novi koraci i mjere inflacije“ organiziralo Ministarstvo trezora i finansija u Kongresnom centru u Istanbulu.

Rekao je da je odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) koje će se primjenjivati ​​na robu i usluge donesena u skladu sa Zakonom o PDV-u i da je kao predsjednik već potpisao taj dokument.

“Nadam se da će ovaj sastanak biti važna prekretnica u borbi Turkiye protiv inflacije. Odlučno idemo na proširenje privrede naše zemlje investicijama, zapošljavanjem, proizvodnjom, izvozom i suficitom na tekućem računu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako neravnoteže i inflacije na globalnom ekonomskom tržištu utiču i na tursku ekonomiju, Erdogan je kazao da se Turkiye odlučno suprotstavlja napadima različitih.

Erdogan je dalje kazao da se svi razumni i savjesni ljudi slažu da panika izazvana oscilacijama kursa u posljednjim mjesecima prošle godine nema nikakve veze sa realnošću turske ekonomije.

Podsjetio je da su paketom mjera koje su najavili spriječili ovu fluktuaciju i stabilizovali kurs turske lire.

“Cilj nam je da eliminišemo efekte visoke inflacije koje su se pojavile u ovom procesu. Borba protiv inflacije zahtijeva potpunu odlučnost, vjeru i žrtvu. Preduzimamo korake koje smo obećali da ćemo preduzeti u tom pogledu, jedan po jedan. Danas je ovo jedan od ovih koraka. Zajedno smo tu da podijelimo dobre vijesti sa vama i našom nacijom, kazao je Erdogan.

Pojasnio je da smanjenje stope PDV-a na jedan posto uključuje i brašno, rižu, tjesteninu, meso, ribu, čaj, kafu, vodu, mlijeko i mliječne proizvode, sireve, jaja, jestiva ulja, šećer i šećerne proizvode, voće, povrće, orahe, mahunarke i druge namirnice koje čine važan dio potrošačke korpe.

“Smanjenje poreza na sve ove proizvode znači i značajan dobitak u borbi protiv inflacije“, zaključio je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...