KOZAR I AVDOVIĆ: "Putinu odgovara dok se Dodik igra s vatrom, a entitet RS svjesno vodi u ambis"

"RS nema ni finansijskih, niti bilo kakvih mogućnosti da formira vojsku. Ako računa na podršku Srbije, onda griješi", kaže Kozar.

  • Politika

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 0

Dok se situacija između Ukrajine i Rusije usložnjava, tenzije rastu, vojska nagomilava i najavljuje invazija Rusije, američki zvaničnici poručuju kako se političari u NSRS usvajajući neustavni zakon o VSTV-u igraju vatrom, i EU upozorava, apeluje, osuđuje, ali ništa od toga rušitelje države posebno ne zabrinjava, jer konkretnih sankcija nema.

Đuro Kozar, vojno - politički analitičar i Erol Avdović, novinar i politički analitičar iz New Yorka bili su gosti TV Hayat.

Kozar je na početku kazao kako secesionisti prvo osnovali Agenciju za lijekovi i kada su vidjeli da će im to proći, počeli su sa osnivanjem VSTV -a.

"To neće međunarodna zajednica dozvoliti. RS udara na pravosudni sistem. Ne mogu sebi dozvoliti ono što je nekad bilo kada su imali vlastito vijeće. Očito je da je tendencija u RS-u da oni pod svoju kontrolu stave pravosudni sistem i da svoje kadrove postave, te da time prikriju vlastitu korupciju. Tegeltija je radio za RS i kad je bio na čelu VSTV-a. Postoji Dodikova veza i da on kao diktator vlada entitetom, te ga kasnije pripoji Srbiji. Kao bosanski patriota vjerujem da do toga neće doći. Činjenica je da se neki potezi moraju što prije napraviti", naglasio je Kozar.

Avdović je istakao kako je zabrinjavajuće kašnjenje aktiviranje Evropske Unije.

"Pravo čudo je da je Borell mogao potrošiti preko sati po razgovarajući sa Dodikom, pri čemu mu je član Predsjedništva objašnjavao da oni brane, a ne ruše Ustav, iako svi u međunarodnoj zajednici znaju da je Dodik glavni rušitelj BiH. Žalosno je što međunarodna zajednica kasni, dok se iza zatvorena vrata prepušta sve onima koji ruše BiH",  upozorio je Avdović.

Kozar je naveo kako su pored Dodika, glavni akteri rušenja Ustava Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i Nedeljko Čubrilović.

"Ministar pravde je skoro euforično rekao da smatra da ništa nije nezakonito urađeno. Očito je da u RS-u postoji čvrsto uvjerenje da nikakvih sankcija neće biti. Rusija je dala do znanja da njoj nije do sređivanja stanja u BiH, nego da ona daje prednost samo RS-u", mišljenja je Kozar.

Kada je u pitanju Čović, Avdović je mišljenja kako je ta rečenica kako srpski narod treba čuvati RS, koliko bizarna, toliko i očekivana.

"Ta rečenica je donekle otvorila oči i odredila kojim pravcem treba Amerika djelovati bez obzira što je prezauzeta stanjem u Ukrajini. Tom izjavom, Čović je dodao ulje na vatru", naveo je Avdović.

Kozar je upozorio kako se Dodik igra sa vatrom i svjesno vodi RS u ambis.

"On radi protiv svog naroda, a narod bi morao biti svjestan toga. On više ne forsira osnivanje vojske kao prije, očito je tu došlo do nekih pomjeranja. RS nema ni finansijskih, niti bilo kakvih mogućnosti da formira vojsku. Ako računa na podršku Srbije, onda griješi. Neće Srbija riskirati da formira vojsku na prostorima BiH. Do osnivanja VRS-a neće doći", tvrdi Kozar.

Što se tiče situacije u Ukrajini, Avdović je naglasio kako se ona zasigurno odražva i na stanje u Bosni i Hercegovini.


"Dodik je davno proglašen vazalom ruske politike. Rusija ima ambicije da BiH i cijeli Zapadni Balkan koristi kao poligon da bi relaksirao stanje u istočnoj Evropi, ako dođe do sukoba. Putin odavno koristi pravoslavlje kojim pokušava da predstavi da je ono ugroženo u Balkanskim zemljama i to koristi dajeći gorivo separatistima, pogotovo Dodikovim. Čini mi se da su u svakom slučaju gubitnici", zaključio je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...