SITUACIJA SE USLOŽNJAVA: Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu

"Saglasili smo se da ću posjetiti Ukrajinu do kraja mjeseca. Podržavajući Ukrajinu, Evropska unija i NATO ne samo da štite savezničku zemlju, već i osnove oba saveza“, napisao je Janša.

  • Regija

  • 12. Feb. 2022  12. Feb. 2022

  • 0

Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije pozvala su svoje građane da napuste Ukrajinu.
Slovenačko ministarstvo napisalo je na Twitteru da ne preporučuje svojim građanima da putuju u Ukrajinu, a onima koji su u toj zemlji savjetuju da je što prije napuste.

I ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije također je zbog razvoja situacije u Ukrajini savjetovalo svojim građanima da izbjegavaju odlazak u tu zemlju, a da oni koji su već tamo, ukoliko imaju mogućnosti, napuste Ukrajinu.

Sjevernomakedonsko ministarstvo savjetovalo je svojim građanima koji nisu u vezi sa ambasadom, da joj se jave i ostave kontakt podatke, javlja Sputnjik.

Slovenački premijer Janez Janša, koji je planirao posjetu Ukrajini u februaru, a trenutno je u izolaciji jer je pozitivan na koronu, saopćio je da je razgovarao telefonom sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom i "izrazio podršku teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i pravu da svaka zemlja bira u kom će biti savezu“.

"Saglasili smo se da ću posjetiti Ukrajinu do kraja mjeseca. Podržavajući Ukrajinu, Evropska unija i NATO ne samo da štite savezničku zemlju, već i osnove oba saveza“,  napisao je Janša.

On je optužio Kremlj za "prijetnju primjenom sile, koja izaziva veliku ekonomsku štetu u Ukrajini“ i pozvao je na deeskalaciju.
I crnogorsko ministarstvo bavilo se situacijom u Ukrajini.

"Zbog rastuće napetosti i nepredvidivosti bezbjednosne situacije, pozivamo crnogorske građane koji se nalaze u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog odlaska iz te zemlje“, saopćilo je crnogorsko ministarstvo inostranih poslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...