BRITANSKI MINISTAR UPOREDIO KRIZU U UKRAJINI S PREGOVORIMA SA HITLEROM: "Osjećam miris Minhena iz 1938. godine u zraku"

"Možda će Vladimir Putin narediti gašenje tenkova i reći vojnicima da idu kući, ali na Zapadu se osjeti dašak Minhena u zraku", rekao je Wallace.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2022  13. Feb. 2022

  • 0

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace izjavio je kako postoji velika vjerovatnoća da će Rusija napasti Ukrajinu te da cjelokupna situacija podsjeća na vremena prije Drugog svjetskog rata.

Između ostalog, Wallace je u intervjuu za Sunday Times govorio o trenutnoj krizi na istoku Evrope te je rekao kako se u zraku posljednjih nekoliko mjeseci osjeti "dašak Minhena", što je izjava koja je protumačena kao prilično kontroverzna.

"Možda će Vladimir Putin narediti gašenje tenkova i reći vojnicima da idu kući, ali na Zapadu se osjeti dašak Minhena u zraku", rekao je Wallace.

Prije Drugog svjetskog rata, evropske sile vodile su politiku pomirenja prema nacističkoj Njemačkoj što je kulminiralo Minhenskim sporazumom kojim se Njemačkoj dozvolila okupacija Sudetske oblasti u Čehoslovačkoj.

"Jedno od nezvaničnih pravila britanske politike je izbjegavanje historijskih aluzija. Posebno onih koje se odnose na Drugi svjetski rat. Tako je i sa Wallaceom i njegovim pozivanjem na Minhenski sporazum iz 1938. godine. Neki su iz ovoga zaključili da je ministar odbrane optužio pojedine saveznike da pokušavaju umiriti Vladimira Putina", piše BBC.

Povodom situacije u Ukrajini, za BBC je govorio i državni sekretar Sjeverne Irske Brandon Lewis koji je rekao kako ovo nije najbolji trenutak za vrijeđanje zapadnih saveznika.

"Nije najbolje vrijeme da vrijeđamo naše saveznike u svijetu podsjećajući ih na sporazum koji nije donio mir, već suprotno - bio je uvod u rat. Ako se osvrnete na taj period, bilo je puno diplomatskog angažmana, a tada je, zapravo, postojao optimizam da bi se moglo diplomatskim putem doći do rješenja. Na kraju, pokazalo se da to nije slučaj i ispostavilo se da su namjere Adolfa Hitlera bile drugačije", rekao je Lewis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...