PREDSJEDNIK STRANKE ZA BiH SEMIR EFENDIĆ: "Razgovori su skrenuti na polje legitimnog predstavljanja koje ne postoji nigdje na svijetu"

On je kazao da je apsurdno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u situaciji kada Skupština RS-a donosi zakone kojima pokušava uzeti nadležnosti BiH.

  • Politika

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 2

"Nema niko pravo ne poštovati važeće zakone koje imamo i govoriti o pomjeranju izbora", kazao je predsjednik SBiH Semir Efendić u intervjuu u emisiji „U Fokusu“ sa Zvonkom Komšićem na OBN televiziji.  

On je kazao da je apsurdno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u situaciji kada Skupština RS-a donosi zakone kojima pokušava uzeti nadležnosti BiH.

„Razgovori su skrenuti na polje legitimnog predstavljanja koje ne postoji nigdje na svijetu, a ne na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Nema razloga da se više ti razgovori vode i postoji zakon prema kojem se izbori mogu provesti. Izmjena Izbornog zakona je zapravo promjena Ustava, a manji broj stranaka koje pregovaraju nemaju potrebnu većinu“, kazao je Efendić.  

Istakao je da je SBiH podržala stav DF-a i SDP BiH da ne učestvuju u razgovorima.

Efendić je skrenuo pažnju da se vlast u FBiH nakon izbora 2018. godine nije ni pokušala konstituisati.

„U Domu naroda FBiH nije čak došlo ni do kandidature liste za predsjednika i potpredsjednike FBiH. Ima ozbiljan broj pravnika koji tvrde da nije potrebna trećina svakog kluba da bi se kandidirala lista za predsjednika i potpredsjednika FBiH, da to može uraditi jedan od klubova ili trećina iz jednog od klubova ili trećina iz cijelog doma naroda. Mi ćemo najvjerovatnije kao SBiH putem našeg delegata u Domu naroda pokrenuti taj proces da vidimo da li je zaista blokiranje Doma naroda i blokiranje vlasti samo u rukama HDZ ili još nekih stranaka“, kazao je Efendić.

Istakao je da je Ustavom FBiH precizirano da mandat predsjednika i potpredsjednika traje četiri godine.

„Mislim da u Domu naroda treba započeti proces i da Ustav nije ostavio mogućnosti potpune blokade. U našoj zemlji ima puno problema sa funkcionisanjem sistema jer neki misle da se ne mora zakon poštovati“, zaključio je Efendić.

Na pitanje Komšića da li je zainteresiran za poziciju člana Predsjedništva BiH Efendić je kazao da smatra da je isuviše mlad i bez dovoljno iskustva za tu poziciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...