GENERALNI SEKRETAR NATO-a NAGLAŠAVA: "Rusija može izvesti invaziju bez ikakvog upozorenja"

“Mi nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju na terenu niti naznake smanjene ruske vojne prisutnosti na granici sa Ukrajinom", kaže on.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2022  15. Feb. 2022

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na press konferenciji govorio je o trenutnoj sigurnosnoj krizi u Evropi.

“Želimo tražiti kompromise i zajednička rješenja. Spremni smo razgovarati i tražiti kompromise. Nećemo pristati na kompromis u smislu temeljnih načela, svaka zemlja ima pravo na izbor.

Rasporedili smo više snaga na istočnom dijelu saveza. Ministri odbrane NATO saveza se sastaju kako bi raspravili naše dalje korake.Trenutačna kriza je pokazala koliko je bitno ulagati u odbranu. Potičem saveznike da nastave ulagati u sigurnost”, rekao je između ostalog Stoltenberg.

Rusija je izjavila da povlači svoje trupe?

“Mi nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju na terenu niti naznake smanjene ruske vojne prisutnosti na granici sa Ukrajinom. Znakovi koji dolaze iz Moskve u pogledu spremnosti na nastavak diplomatskih napora, to nam sve daje razloga za oprezni optimizam. No svakako ćemo pratiti šta se dalje dešava na granici sa Ukrajinom.

Kretanje vojnih snaga ne predstavlja pravu deeskalaciju. Gomilanje snaga na granicama je bez presedana. Rusija može izvesti invaziju bez ikakvog upozorenja. Vjerujemo da imamo pravo na oprezni optimizam”, kazao je Stoltenberg u svom obraćanju novinarima, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...