KAKVE NAM PORUKE ŠALJE PREDSJEDNIK SRBIJE: Danas je u Beogradu odlikovao pisca koji je u osvit agresije na BiH govorio - "TO TREBA SVE POBITI!" (VIDEO)

„Pa, ja mislim njih upravo, ako otvore rat, treba stući. Oni će biti... Biće krvi do koljena“, veli Đogo.

  • Društvo

  • 15. Feb. 2022  16. Feb. 2022

  • 6

"To treba sve pobiti. Sve pobiti", kazao je 12. oktobra 1991. godine pisac  Gojko Đogo  u razgovoru sa prijateljima i osuđenikom za ratni zločin  Radovanom Karadžićem u osvit početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, piše "Radiosarajevo"

"Pisci tuđom krvlju"

Danas se ovaj čuvar Karadžićevog lika i (ne)djela, koji nije krio mržnju prema nesrbima, našao među "zaslužnim pojedincima i organizacijama" koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao u Palati Srbija u Novom Beogradu, zajedno sa još jednim pjesnikom koji je, po Tomislavu Markoviću, "pisao tuđom krvlju", Rajkom Petrovim Nogom. Đogo je odlikovan Zlatnom medaljom za zasluge.

U presretnom razgovoru između Karadžića i Đoge, koji je pušten i na suđenju  Slobodanu Miloševiću , Karadžić je otvoreno najavljivao svoj genocidni plan.

Riječ je o govoru danu kada je lider bosanskih Srba u Skupštini RBiH zaprijetio da je najava proglašenja nezavisnosti RBiH „ista autostrada pakla i stradanja“, te da će „muslimanski narod možda nestati ako bude rata ovdje“.

„Pa, ​​ja mislim njih upravo, ako otvore rat, treba stući. Oni će biti... Biće krvi do koljena“, veli Đogo.
„Pa, ​​nestaće...Nestaće sa lica zemlje taj narod ako zapnu. Oni moraju da znaju da oko Sarajeva ima 20.000 naoružanih Srba. Sarajevo će biti karakazan u kojem će izginuti 300.000 muslimana“, kaže Karadžić.

Jer, kaže Karadžić, „nemaju šanse“ protiv 300.000 naoružanih Srba, koji imaju podršku vojske i želju da se „bore do posljednjeg“, te da će JNA koja ima 500 aviona „koristiti po 20 u svakom naletu“.

"To treba sve pobiti. Sve pobiti", zaključuje Đogo.

Treba završiti s Vukovarom

Direktor Memorijalnog centra u Potočarima,  dr. Emir Suljagić  je u maju prošle godine, također, na Twitteru objavio stenogram razgovora osuđenog Karadžića i Đoge.

Presretnuti razgovor je vođen 1991. godine, Đogo je tada bio predsjednik Udruženja Srba iz BiH u Srbiji, a danas je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

"Treba poslati istrenirane specijalce da to završe", veli, uz ostalo, Karadžić.

"Je... im materinu, oni šalju djecu, nema vojnika...", odgovara Đogo, govoreći o Vukovaru. Više od 30 godina kasnije Karadžićev nasljednik Milorad Dodik upravo iz Beograda poručuje da imaju "podršku Srbije i Hrvatske" za politiku u BiH. Tragično...

  (Radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...