IZVEDEN IZ KUĆE S LISICAMA NA RUKAMA: Na američki zahtjev uhapšen bivši predsjednik...

O njegovom mogućem izručenju SAD-u odlučit će honduraski Vrhovni sud, a očekuje se kako će odluka biti donesena za dva do tri mjeseca.

  • Svijet

  • 16. Feb. 2022  16. Feb. 2022

  • 0

Bivši predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez izveden je iz svog doma u lisicama nakon što ga je lokalna policija privela na zahtjev SAD-a gdje je optužen za trgovanje drogom i oružjem.

Hernandez je bio predsjednik Hondurasa od januara 2014. godine sve do 27. januara ove godine, a prema američkim vlastima sudjelovao je u trgovini drogom od 2004. pa sve do ove godine.

SAD su podnijele zahtjev za izručenjem Hernandeza zbog osnovane sumnje kako je svo to vrijeme bio dijelom organizacije koja je primala tone kokaina koje su dolazile iz Kolumbije i Venezuele te ga potom prebacivala u SAD.

Hernandez je primio milione dolara mita kako bi zaštitio švercere od istraga i optužbi.

Ortužbe za korištenje oružja odnose se na nošenje, korištenje ili pomaganje i podržavanje korištenja vatrenog oružja koje se odnosilo i na automatsko oružje.

Hernandeza bi se u srijedu trebao pojaviti na sudu. Odlučio je sarađivati s honduraskom policijom te poriče sve optužbe.

Desničara Henandeza prije 20 dana zamijenila je ljevičarka Xiomara Castro, a zahtjev Washingtona za izručenjem u potpunoj je suprotnosti u odnosu na vrijeme kada je bio na vlasti, jer ga je tokom tih osam godina američka vlada smatrala važim saveznikom u Središnjoj Americi.

“Vlada je ovime pokazala svoju odlučnost u poštivanju zakona”, rekao je honduraski ministar sigurnosti Ramon Sabillon proglasivši Hernandezovom hapšenje “historijskim događajem”.

O mogućem Hernandezovu izručenju SAD-u odlučit će honduraski Vrhovni sud, a očekuje se kako će odluka biti donesena za dva do tri mjeseca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...