NATAŠA KANDIĆ O PUŠTANJU NA SLOBODU VUKOVARSKOG KRVNIKA MIROLJUBA VUJOVIĆA: "Trebao je izdržati cijelu kaznu. Nema tu dobročinstva"

“Njegovo puštanje odgovara situaciji u Srbiji koja nagrađuje po svemu upitne ljude, poput sporne političarke iz Republike Srpske ili svećenika poznatog po seksualnim aferama”, kaže Nataša Kandić.

  • Regija

  • 16. Feb. 2022  16. Feb. 2022

  • 2

Bivša izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo i aktualna koordinatorica u Rekomu Nataša Kandić, najpoznatija je srpska aktivistica, koja ondašnjem Miloševićevom režimu nije bila posebno draga, a niti današnjem Vučićevom.

Nataša Kandić, neustrašiva žena koja “u malom prstu” ima sve prilike i događaje iz proteklog rata, neumorno i prilično odvažno komentira sve aktuelnosti vezano za ratne zločine, manjak suočavanja sa posljedicama koje je rat izazvao, te žrtve i njihove porodice koje i danas osjećaju teret nepravde.

O puštanju vukovarskog krvnika na slobodu

S jednakim je žarom i za portal Dnevno.hr komentirala odluku Apelacijskog suda u Beogradu da nakon dvije trećine odslužene kazne na slobodu pusti čovjeka koji je za sobom u Vukovaru ostavio krvavi trag, ratnog zločinca Miroljuba Vujovića.

“Njegovo puštanje odgovara situaciji u Srbiji koja nagrađuje po svemu upitne ljude, poput sporne političarke iz Republike Srpske ili svećenika poznatog po seksualnim aferama”, kaže Nataša Kandić.

Kandić uopće ne iznenađuju ovakve sudske odluke u njenoj zemlji.

Bez dobročinstva za teške ratne zločince

“Svima je jasno da zakon dopušta ovakve prevremene izlaske, i to je nešto što će vam odgovoriti Vučić kao i ljudi bliski njegovom razmišljanju. No niko ne gleda ‘u širinu’ i niko ne razmišlja ima li smisla puštati ljude poput Vujovića? Koliko je to pristojno prema žrtvama?”, kaže Kandić i upozorava kako i Haag ima te zakonske mogućnosti no:

“Ne znam jeste li primetili, ali već dugo nikome nisu dozvolili prevremeno puštanje, iako je ono kao mogućnost zacrtano zakonom. Iako su i na međunarodnom sudu u početku primenjivali tu mogućnost, shvatili su da postoje osuđenici koji zbog težine svojih zločina moraju izdržati cijelu kaznu. Tu ne smije biti nikakvog dobročinstva.”

Sud u Haagu odavno ne koristi tu zakonsku mogućnost

Nataša Kandić podsjeća na zloslutnu atmosferu u Srbiji koja dopušta murale Ratku Mladiću i koja u samom parlamentu, kao i raznim općinskim skupštinama, za izabrane članove ima ljude kojima je suđeno za ratne zločine.

“U Srbiji se općenito glorificiraju ratni zločini. Vrlo smo milostivi prema takvim osuđenicima i zakon se na njima ne primenjuje onako kako bi trebao. Ipak, u ovom slučaju se svi pozivaju na zakon. Smatram kako bi bilo dobro da se Apelacijski sud u Srbiji ugleda na Međunarodni sud u Haagu koji je ovakve zakonske mogućnosti za raniji izlazak ratnih zločinaca – prestao prakticirati."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...