KO JE UNIŠTIO SARAJEVSKOG GIGANTA: Vlasnici FDS-a gase fabriku ali ostaju u BiH, ulaze i u nove biznise…

Ovih dana u domaćoj javnosti odjeknula je vijest o likvidaciji Fabrike duhana Sarajevo.

  • Ekonomija

  • 17. Feb. 2022  17. Feb. 2022

  • 2

Vlasnici su odlučili da im ovaj biznis više nije isplativ. No oni imaju i druge biznise u BiH u koje nastavljaju ulagati, izvještava BiznisInfo.

Vlasnik FDS-a je firma Badeco Adria čiji je, pak, većinski vlasnik CID Adriatic Investments GmbH iz Beča.

Iako se pisalo da je FDS preuzeo British American Tobacco, to nije tačno. BAT je preuzeo samo vlasništvo nad brendovima FDS-a, dok je sva imovina, uključujući fabriku, ostala u vlasništvu CID-a.

Prilikom preuzimanja, u vlasništvu FDS-a bila je vrijedna imovina, od koje treba istaknuti udjele u Vakufskoj banci i Privrednoj banci Sarajevo, koji su kasnije prodati.

Udio od 73 posto u Vakufskoj banci prodat je za 17,2 miliona KM, čime je vlasnik vratio dobar dio novca koji je dao za dionice FDS-a.

Čime će se baviti u budućnosti

Iako su uglavnom rasprodali imovinu FDS-a a sada gase samu fabriku duhana, Austrijanci se ne namjeravaju povući iz BiH.

Naime, u međuvremenu su ozbiljno ušli u pekarski biznis kupovinom kompanije Aspek koja je bila na koljenima. Sada imaju proizvodne pogone i mrežu maloprodajnih objekata koju razvijaju pod brendom Fine Food.

Sam Fine Food je, prema posljednjim dostupnim podacima za 2020. godinu, imao 192 radnika i prihode od 6,6 miliona KM.

Osim ovog biznisa koji razvijaju već nekoliko godina, Badeco Adria ulazi u još jednu novu poslovnu avanturu, sasvim drugačiju.

Naime, prije nekoliko mjeseci osnovali su novu kompaniju Sjaj Company Konjic. Ovu kompaniju su osnovali zajedno sa firmom Eurosjaj Konjic koja već dugi niz godina uspješno posluje u metalskom sektoru.

Osnivački kapital je oko 2,6 miliona KM, što govori da je riječ o ozbiljnoj investiciji. Badeco Adria je vlasnik 35 posto kapitala, a Eurosjaj 65 posto u zajedničkoj firmi.

Kupci kompanije Eurosjaj su iz oblasti autoindustrije, elektro i metalne industrije, građevinskog sektora, tj. svih područja gdje postoji proizvodnja metalnih dijelova koje je potrebno zaštiti od korozije. Stoga se može pretpostaviti da će se i Sjaj baviti sličnim poslovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...