BEGIĆ I KULENOVIĆ O DANAŠNJOJ SJEDNICI HNS-a: "Samo su još falili Karadžić, Krajišnik i Plavšić" (VIDEO)

"Upravo je legitimno predstavljanje ključni element pomoću kojeg susjedne zemlje upravljaju Bosnom i Hercegovinom. Ovo je nastavak politike koja neće proći", poručuje Kulenović.

  • Politika

  • 19. Feb. 2022  19. Feb. 2022

  • 7

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović i političar iz Demokratske fronte Zlatan Begić u izjavi za televiziju Hayat ocijenili su da se Udruženje građana Hrvatski narodni sabor (HNS) u suštini lažno predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, povodom poruka sa današnjeg zasjedanja ovog udruženja građana.

"Dovoljno je pogledati rezultate izbora, pa ćete vidjeti da je negdje oko 25 posto Hrvata glasalo za HDZ. Ako bismo prihvatili koncept o legitimnom predstavljanju, onda se upitnik stavlja na HDZ i HNS. Šta je do HNS? Pričamo kao o nekoj legalnoj instituciji sistema, koja je u sklopu ustavnog poretka. To je obično udruženje građana kao što imate udruženje žena ili udruženje navijača, koja ima tendenciju da se razvije u parainstituciju. Danas su na njihovoj sjednici nedostajali još samo Karadžić, Plavšićka i Momčilo Krajišnik, kao nekada kada su devedesetih pravljene neke skupštine i parainstitucije. Mi odbacujemo ovakvo ultimativno obraćanje od strane lažnih predstavnika HDZ i njihovih savjetnika. Ova zemlja je preživjela genocid i udruženi zločinački poduhvat i mi ne prihvatamo više nikakve ultimatume", naglasio je Begić.

Kulenović je naveo kako je današnja sjednica HNS-a koordinirani državni udar.

"Zaboravljamo da je blokada institucija u Bosni i Hercegovini počela u Federaciji, gdje još uvijek nemamo Vladu ni druge institucije koje su se trebale formirati. Ovo je udruženi zločinački poduhvat u kojem se pokazuje da su domaći nosioci izvršioci određenih radnji koje su projektovane izvan Bosne i Hercegovine. Milanović je i sam rekao kako se sa Vučićem slaže oko 90 posto stvari. Smatram da se oni slažu 100 posto i da nastavljaju ono što su započeli Milošević i Tuđman. Ovo nije ništa novo",  smatra Kulenović.

Istakao je kako već 30 godina Bosna i Hercegovina živi legitimno predstavljanje kao jedini način oblika političkih odnosa, koji pokazuje da imamo apsolutno pravo napustiti tako nešto.

"Upravo je legitimno predstavljanje ključni element pomoću kojeg susjedne zemlje upravljaju Bosnom i Hercegovinom. Ovo je nastavak politike koja neće proći. Većina građana nema rezervne domovine, što znači da je ovo borba za opstanak, ili će BiH opstati, ili nestati. Ovdje je u pitanju bosansko nacionalno pitanje, koje je također etničko. Ako ono ne bude riješeno, neće se moći niti jedno riješiti", naglasio je Kulenović.

Begić je još jednom ponovio stav da nema pregovora o izmjenama izbornog zakona dok god se ne zaustavi državni udar iz RS-a.

"Ovo su aktivnosti koje su očigledno koordinirane sa Beogradom i Zagrebom, čiji su sastav i mantre lansiranja laži i neistina. Danas slušamo kako su međunarodni sporazumi potpisani od strane Bošnjaka, Hrvata i Srba. To je jedna velika laž, činjenica je da su te sporazume potpisali, prvo Washingtonski Bosna i Hercegovina i Hrvatska, te kasnije Dayton Bosna i Hercegovina, Hrvatska i tadašnja Jugoslavija. Vođe tzv. HNS-a lažu građane u oči o svemu što kažu podižući tenzije. Postoje i unutar sarajevske kotline političari koji bi prihvatili tu konstitutivnost u nekom drugom obliku dodvoravajući se velikodržavnim politikama", naveo je Begić.

On je dodao kako je to jasan znak da pojedini političari nisu pročitali presude međunarodnog suda.

"Konstitutivnost je mjera koja je bila provođena za uspostavljanje mira i sigurnosti. Nakon što je mir uspostavljen, konstitutivnosti više nema. Mantranje pojedinih političara koji se pokušavaju nametnuti tim nastojanjima pokazuje da nisu pročitali te presude. Imamo mi u našim politikama onih koji vole da pričaju o svemu i govoriti građanima da se razumiju, a pojma nemaju. Konstitutivnost mora biti transformisana. Oni koji su potpisali Dayton i koji ga danas provode, treba da znaju da je Dayton proces. Postoji mnogo dezinformacija koje se pokušavaju implementirati u glave ljudi. Mi u BiH imamo diskrminaciju, nemamo demokratiju. Kakav je to sistem gdje veliki broj građana nema biračka prava, a u procesu odlučivanja glas dva delegata Doma naroda vrijedi kao glas svi zastupnika. To je aparthejd", tvrdi Begić.

Kada je u pitanju moguća blokada izbora, Kulenović je upozorio kako se prema takvim stvarima mora postaviti oprezno sa ozbiljnošću.

"Moramo imati u vidu njihove namjere i podršku, koju imaju za sprovođenje svojih namjera. Činjenica je da će međunarodni akteri vršiti pritisak na probosansku stranku kako bi ostvarili trenutne ciljeve. Potrebno je sa opreznošću razgovarati sa svakim gostom u BiH, pa čak i našim prijateljima. Ukoliko Escobar realizira ono što misli, to će nažalost da ti dodatnu snagu Dodiku i njegovoj politici. Moramo biti oprezni i energični. Nisam siguran da je u kontekstu naših realnih snaga ova svijest narasla, mora se formirati front otpora prema ovakvim stvarima", mišljenja je Kulenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...