NJEMAČKA DRŽAVNA TELEVIZIJA, DIREKTNO IZ RS-a: "Srpski separatisti na kursu konfrontacije!" (VIDEO)

Najodgovorniji za novonastalu situaciju u BiH označen je Milorad Dodik, lider najjače srpske stranke u Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 21. Feb. 2022  21. Feb. 2022

  • 10

Secesionistička politika Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske ne prestaje izazivati pažnju evropskih, a poglavito njemačkih medija. U posljednjem izdanju vanjskopolitičkog magazina "Weltspiegel" emitiranom na prvom njemačkom državnom kanalu "Das Erste" novinarka Anna Tillack donosi reportažu pod naslovom "Srpski separatisti na kursu konfrontacije".

Reportaža počinje izvještajem o januarskoj proslavi tzv. "dana RS-a" u Banjoj Luci. Kao najodgovorniji za novonastalu situaciju u BiH označen je Milorad Dodik, lider najjače srpske stranke u Bosni i Hercegovini.

"Situacija u BiH je napeta kao nikada u zadnjih nekoliko godina. Razlog je jedan: Milorad Dodik, najmoćniji političar bosanskih Srba. On provocira, prijeti odcjepljenjem i fantazira o vlastitoj vojsci", navodi se u reportaži "Das Erste" i naglašava da je Dodikov gost na paradi bio i Vinko Pandurević, osuđeni ratni zločinac.

"U srpskom entitetu situacija je zapaljiva i prijeti miru koji u regionu traje nepunih 30 godina", konstatuje dopisnica ARD-a iz Beča Anna Tillack, podsjećajući da su tokom snage bosanskih Srba držale su u zatočeništvu više hiljada Bošnjaka i Hrvata u velikom broju logora na teritoriji današnjeg entiteta RS, te da su nakon rata u brojnim masovnim grobnicama pronađene hiljade leševa, dok se za mnogim posmrtnim ostacima nestalih još uvijek traga.

"Das Erste" izvještava i o strahu koji vlada među bosanskim muslimanima u entitetu RS i o slavljenju ratnih zločinaca. 

"Prije trideset godina Nusreta Sivac (bivša sutkinja Osnovnog suda u Prijedoru, preživjela zloglasni logor 'Omarska', op. SB) je zajedno sa ostalim Bošnjacima muslimanima u Prijedoru morala nositi bijelu traku kao znak raspoznavanja, i ona se plaši da bi uskoro mogla doživjeti i novi rat", navodi se između ostalog u reportaži njemačke državne televizije.

(Priredio: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...