OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA: „Komšić je drugi bošnjački član Predsjedništva“; „Čović se nije bunio kada je sjedio u Predsjedništvu BiH“; „Hrvati će potpisati sve, dajte nam samo…“

„Slobodna Bosna“ donosi dijelove burne rasprave na OBN televiziji o izmjenama Izbornog zakona i mogućem preustroju države.

  • Politika

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 6

U emisiji U fokusu OBN televizije vodila se rasprava oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a gostovali su Mirsad Čamdžić (NS), Salko Zildžić (SDA), Zdenka Džambas HDZ BiH) i Slaven Raguž (HRS).

Žučna rasprava vodila je oko prijedloga izbornog zakonodavstva, a žustra rasprava vođena je i na temu teritorijalnog preustroja Bosne i Hercegovine. Čamdžić je govorio o prijedlogu Naše stranke, koji je prema njegovim navodima podržao izaslanik SAD-a Matthew Palmer, a koji bi navodno relaksirao odnose unutar BiH. Prema njegovim riječima, bio bi to izbor jednog predsjednika države koji bi bio direktno biran iz Doma naroda, a čiji bi zamjenici bili iz različitih naroda.

Džambas i Raguž su takvu opciju kategorički odbili. Čamdžić je najavio i kako će čelnici stranke već u narednim danima otputovati u Europsku uniju i Veliku Britaniju kako bi lobirali za takvu opciju. Ponovo je tema bila izbor Željke Komšića za Predsjedništvo BiH, za koju je Raguž rekao da je drugi bošnjački član Predsjedništva, te nekoliko puta ponovio da će Hrvati potpisati sve ukoliko će se država podijeliti na tri entiteta.

Zdenka Džambas nije odgovorila na pitanje hoće li HDZ BiH bojkotirati izbore, kazavši da sve stoji u odlukama HNS-a, Raguž je kazao da će izbor biti, kazavši da ukoliko HDZ bude bojkotirao izbore da će to učiniti i HRS.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...