PUTIN POSTAJE SVE USAMLJENIJI: Još tri zemlje uvele sankcije Rusiji zbog priznanja Donjecka i Luganska...

Širi se broj zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog posljednje odluke Vladimira Putina.

  • Svijet

  • 23. Feb. 2022  23. Feb. 2022

  • 0

Japan i Australija objavili su u srijedu da uvode privredne sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine, nakon što su ranije istu odluku donijele Velika Britanija, Evropska unija, SAD i Kanada.

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

"Postupci Rusije vrlo jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protivni su međunarodnom pravu. Još jednom kritiziramo ove poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima", rekao je. "Situacija je i dalje prilično napeta i nastavit ćemo je pomno pratiti."

Kishida je napomenuo da će detalji sankcija biti objavljeni u narednim danima.

Japanski je premijer istaknuo da Japan ima dovoljne zalihe nafte i ukapljenog plina pa kratkoročno neće biti značajnog utjecaja na opskrbu energijom. Japan je gotovo desetinu ukapljenog plina 2021. kupio od Rusije, kao i 12 posto termalnog ugljena.

Australija će pak odmah početi uvoditi sankcije ruskim državljanima za koje vjeruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u srijedu.

"Australci se uvijek suprotstavljaju nasilnicima. Suprotstavit ćemo se Rusiji zajedno sa svim našim partnerima", poručio je Morrison, dodavši da očekuje i dodatne sankcije Rusiji te da je ovo "tek početak procesa".

Kanadski premijer Justin Trudeau predstavio je u utorak prvi krug ekonomskih sankcija Rusiji dan nakon što je Moskva priznala dvije samoproglašene proruske republike na istoku Ukrajine.

Trudeau je rekao da će njegova vlada zabraniti Kanađanima bilo kakvo poslovanje s "Luganskom Narodnom Republikom" i "Donjeckom Narodnom Republikom" te kupovinu ruskih državnih obveznica.

Kanada također uvodi sankcije članovima ruskog parlamenta koji su glasali za priznanje separatističkih republika, kazao je Trudeau. Kanadski premijer objavio je i da se uvode dodatne sankcije dvjema ruskim bankama te da će biti zabranjeno svako poslovanje s njima. Istovremeno, Trudeau je autorizirao slanje dodatnih jedinica u istočnu Evropu.

"Danas također odobravam raspoređivanje do 460 pripadnika kanadskih oružanih snaga u sklopu operacije Reassurance. To uključuje slanje dodatnih vojnika u Latviju, kao i raspoređivanje dodatne fregate i pomorskog patrolnog aviona", rekao je.

Trudeau je slanje ruskih vojnika "mirotvoraca" koje je naredio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin nazvao "jasnim narušavanjem suvereniteta Ukrajine".

"Nemojte se zavaravati. Ovo je daljnja invazija suverene države i apsolutno je neprihvatljiva", istaknuo je Trudeau, dodajući da "nije prekasno" za rusko traženje diplomatskog rješenja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...