ŽELJKO KOMŠIĆ O AGRESIJI RUSIJE: "Invazija je rušenje međunarodnog poretka, a Čović je na ruskoj uzici kao i Milorad Dodik"

"Analizirajte samo stavove ruskog ambasadora, koliko miluje Dodika, toliko miluje i Čovića u svojim istupima. Jasno je sve", dodao je Komšić.

  • Politika

  • 24. Feb. 2022  24. Feb. 2022

  • 12

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, za Hayat TV govorio je o ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

"Ruskog utjecaja ima ne samo u BiH nego u cijeloj regiji i tamo gdje ga ne očekujete, ima ga u velikoj mjeri i u samoj RH, što je iznenađujuće jer je Hrvatska članica NATO-a i EU. Pogledajte kako priča Milanović i sve će vam biti jasno, ako to nije utjecaj, šta je? Kada je riječ o ovakvim stvarima, o invaziji, jer je to invazija Rusije na Ukrajinu, trebamo  se sjetiti svog iskustva. Treba od toga poći, subjektivno stvari posmatram, sjetim se sebe, gledam ove scene sad i sjetim se sebe, svoje porodice i svojih komšija i šta je bilo. Kakvu smo mi pomoć očekivali sa strane, podršku i pomoć za ono što nam se dešava, sjetim se kako je toga malo bilo", kaže Komšić.

"Onda druga stvar, zovimo je formalnopravna, ne možete vi upadati u tuđe države zato što vam se nešto ne sviđa. To tako ne funkcioniše, to vodi u haos. To vodi u princip da silnik može sve. Rušite i ono malo nejakog međunarodnog poretka i nekih pravila koja postoje u demokratskoj i pristojnoj komunikaciji između subjekata međunarodnog prava, tj. država. Može mi se, sad ću ja sve što hoću. Silom – silom, baš me briga i za razaranja i mrtve glave, meni se ne sviđa što vi radite i sad ću vam ja pokazati zato što imam nuklearnu bombu i svi me se plaše. To me podsjeća na nasilnike iz škola, najjači sam i sad ću da vas bijem. Ne ide to tako", mišljenja je Komšić.

Poručuje da je to opasno kršenje ionako krhkog međunarodnog poretka. Znamo kakva je historija svijeta, da je obilježena ratovima, razaranjima, žrtvama, ali došli smo do 21. stoljeća, valjda bi trebala vrijediti neka druga pravila.

Osvrnuo se i na ranije izjave Dragana Čovića o tome kako je premalo ruskog utjecaja u BiH.

"Nisam želio da razrađujem tu tezu, ali  nemam nikakve dileme ko je Dragan Čović i na kakve linije je naslonjen. To sve ide tim linijama kada je riječ o utjecaju Moskve na Balkan, pa i u BiH. Pisano je o tome i pričano, ko, šta, s kim i kako se sastajao, šta je tražio. Nemam ja nikakve dileme da je on isto tu na ruskoj uzici kao Milorad Dodik. Istina, mali, s aspekta ruskih interesa, igrači na ovom prostoru. Ista vam je tu priča. Analizirajte samo stavove ruskog ambasadora, koliko miluje Dodika, toliko miluje i Čovića u svojim istupima. Jasno je sve", dodao je Komšić.

Pitali smo predsjedavajućeg Komšića da komentariše izjave Milorada Dodika, koji je jučer kazao da je dobro da BiH nije u NATO-u jer bi sada naši vojnici ratovali u Ukrajini.

"Kakva je to glupost! Pa vojnici zemalja NATO-a, koji su sad u NATO-u, na kraju krajeva, i američki vojnici neće sad ratovati, to je rečeno već. Ali, pustite Dodika i njegova podmetanja, laži, petljanja. Čovjek bi svakog dana mogao sjediti, analizirati šta on kaže i reagovati na to. Dakle, NATO vojnici ne ratuju u Ukrajini i koliko ja vidim, neće ratovati jer nije zemlja članica NATO-a, a da je zemlja članica NATO-a, ne bi ovo Putin ni smio uraditi. Eh, to bi već bio problem za Putina. On isti problem ima gore s pribaltičkim državama, ne smije da ih pogleda. Sve što može jeste da ih podriva cyber-napadima, medijski, obavještajno, ali baltičkim državama ne smije uraditi ovo što je uradio Ukrajini."

Komšić smatra da zbog krize u Ukrajini trebamo biti na oprezu. Pitali smo ga ima li razloga da se građani plaše zbog novonastale situacije.

"Ovakve baš kao što je u Ukrajini mislim da ne, ali se trebamo bojati podzemne igre, i ruske i onih koji ih prate u tome, ali hvala Bogu da imamo tu iskustva iza sebe pa možemo reagovati i prepoznati stvari na početku. Ali da ima igrača koji će učestvovati u toj igri ruskoj, ima. Na Zapadnom Balkanu ima mnogo, za moj ukus, takvih fanatika, čak i previše", zaključio je Komšić za Hayat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...