SERGEJ LAVROV PORUČIO: "Niko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista"

Napomenuo je da se ruska specijalna operacija u Donbasu provodi kako bi se Ukrajincima “omogućilo da izaberu svoju budućnost kada se oslobode represije sadašnjeg režima”.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 4

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije i osudio zapad "zbog uporne obrane ukrajinskog režima i zatvaranja očiju pred ratnim zločinima Kijeva protiv civila na istoku te zemlje".

"Donbas i ostale regije imaju puno pravo na autonomiju. Ti temelji su uništeni tokom posljednjih osam godina i potpisivanja sporazuma iz Minska. No kijevski režim je više slušao zapadne centre. Nismo naišli na pozitivan odgovor i ne vjerujem da su zapadni diplomati natjerali Kijev da se ispuni sporazum iz Minska. Mi nismo više mogli čekati. Bili smo spremni za diplomatski dogovor, no nije nas se slušalo. Vratit ćemo se diplomatskim razgovorima kad oslobodimo Ukrajinu od njihovog nacizma", kazao je Lavrov.

"Zahtijevali smo poštena jamstva i iskren razgovor, no nismo pristajali na njihove trikove. Kad se pregovori zamijene sabotažom to je prava sramota. Sada su prešli crtu. Napravite to kod sebe kući i shvatit ćete neke stvari. Dopustimo da Ukrajinci sami odluče o svojoj sudbini", nastavio je, prenosi Jutarnji.hr.

"Niko neće napadati narod Ukrajine, mi ovdje govorimo o sprečavanju neonacista i njih želimo svrgnuti s vlasti jer je aktualni režim u Kijevu pod dva utjecaja, zapadnim i neonacističkim. Zašto zadnjih osam godina niko od stranih novinara nije posjetio Donbas pa da vidite ubistva, bombardiranja", zaključio je Lavrov.

Napomenuo je da se ruska specijalna operacija u Donbasu provodi kako bi se Ukrajincima “omogućilo da izaberu svoju budućnost kada se oslobode represije sadašnjeg režima”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...