MIJATOVIĆ ALARMANTNO: Više nema vremena za čekanje, odmah raspisati referendum na nivou države u vezi ulaska BiH u NATO savez…

"Bez obzira na različita politička viđenja neophodan je dogovor političkih stranaka koje čine opoziciju u Republici Srpskoj jer za razliku od Dodika oni nisu spremni da žrtvuju mir u Bosni i Hercegovini", poručio je Mijatović.

  • Politika

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 3

U povodu ruske agresije na Ukrajinu i zaoštravanja političke situacije u Evropi oglasio se potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

MIjatović je poručio da treba formirati svojevrsni front za mir.

"Svi pretpostavljamo šta će se događati, neke su pretpostavke osnovane, neke nisu.

Mir nema cijenu, ali to mnogima u BiH nije jasno.

Više nema vremena za čekanje, nema vremena za političko nadmudrivanje.

Potrebno je:

- Raspisati referendum na nivou države u vezi ulaska BiH u NATO savez.

- Hitno otvoriti pregovore sa opozicijom u Republici Srpskoj i stvoriti široki front za mir u BiH.

- Zajedno sa opozicijom iz Republike Srpske formirati ekspertske vlade nacionalnog spasa na nivou oba entiteta i na nivou države.

- Odmah tražiti od EU prijem po hitnom postupku i članstvo BiH u Evropsku uniju.

- Bez obzira na različita politička viđenja neophodan je dogovor političkih stranaka koje čine opoziciju u Republici Srpskoj jer za razliku od Dodika oni nisu spremni da žrtvuju mir u Bosni i Hercegovini.

- Evropska unija se mora odlučiti oko prijema po hitnom postupku BiH u članstvo ukoliko ne žele sukob na svojim granicama po ukrajinskom scenariju.

- Treba ponuditi da upravo Bosna i Hercegovina bude domaćin mirovnih pregovora između Ruske Federacija i Ukrajine, kao prilika za mir i kao zemlja koja je pretrpjela agresiju.

Koliko god ova kriza izgledala tragično, u isto vrijeme je ovo velika prilika za našu zemlju kao i za Evropsku uniju i za mir", poručio je Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...