PROSTOR ZA PREGOVORE: Vatikan spreman olakšati dijalog između Rusije i Ukrajine

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na uspostavu humanitarnih koridora kako bi se izbjeglicama pomoglo da napuste Ukrajinu.

  • Svijet

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 2

Vatikan je spreman "olakšati dijalog" između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat, rekao je u ponedjeljak vatikanski visoki dužnosnik.

Državni sekretar kardinal Pietro Parolin, drugi čovjek u vatikanskoj hijerarhiji, rekao je italijanskim novinama da je uprkos ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine uvjeren da uvijek postoji prostor za pregovore, piše Hina.

Ukrajinski ambasador u Vatikanu Andrij Juraš rekao je Reutersu u intervjuu 14. februara da je Kijev otvoren za posredovanje Vatikana u sukobu s Rusijom, nazivajući Vatikan “vrlo utjecajnim, vrlo duhovnim mjestom za sastanak”.

Parolin je italijanskim novinama rekao da je dijalog jedini “razuman i konstruktivan” način rješavanja razlika. “Sveta Stolica, koja je ovih godina neprestano, diskretno i s velikom pozornošću pratila događaje u Ukrajini, ponudila je da olakša dijalog s Rusijom i uvijek je spremna pomoći objema stranama da nastave takvim putem”, rekao je on prema transkriptu na službena stranica Vatikanskih novosti.

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na uspostavu humanitarnih koridora kako bi se izbjeglicama pomoglo da napuste Ukrajinu.

Također je rekao da se oni koji ratuju ne smiju zavaravati da je Bog na njihovoj strani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...