ŠEF EVROPSKE DIPLOMATIJE: "EU neće dopustiti postavljanje marionetske vlade u Ukrajini; bojimo se..."

(...) da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam lično zabrinut", rekao je. 

  • Svijet

  • 28. Feb. 2022  28. Feb. 2022

  • 1

Visoki povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je u intervjuu za špansku javnu televiziju TVE kako Evropska unija neće dopustiti da pregovori između Rusije i Ukrajine završe "uspostavljanjem marionetske vlade" u Kijevu.

"Svi ratovi završavaju, ali je potrebno vidjeti na koji način. Ne smije se dogoditi i nećemo dopustiti da ovo završi gušenjem sloboda Ukrajinaca i njihove legitimne vlade, koja bi bila zamijenjena marionetskom vladom, kao što se događalo u vremenu kada je Rusija bila dio Sovjetskog Saveza", izjavio je Borrell, bivši španski ministar vanjskih poslova.

Danas su na granici između Bjelorusije i Ukrajine počeli pregovori sukobljenih strana. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u nedjelju da se ruske nuklearne snage podignu na visok stepen pripravnosti, opravdavajući to agresivnim izjavama NATO-a i ekonomskim sankcijama protiv Moskve.

"Bojimo se da bi moglo biti još sukoba"

EU je istovremeno saopćila kako će 450 miliona eura namijeniti ukrajinskim oružanim snagama za kupovinu oružja te dodatnih 50 miliona eura za kupovinu zaštitne opreme i goriva. NATO je pak u ponedjeljak naveo kako će opskrbiti Ukrajinu raketama za protuzračnu odbranu i protutenkovskim naoružanjem.

"Samo spominjanje nuklearnog oružja je apsolutno neodgovoran potez. On jako dobro opisuje gospodina Putina", rekao je 74-godišnji Borrell. Borrell tvrdi da bi se sukob mogao preliti na Moldaviju i Gruziju, gdje otcijepljene regije s ruskim stanovništvom već funkcioniraju kao države, ali bez međunarodnog priznanja. Smatra da bi do zaoštravanja moglo doći i na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi Hina.

"Bojimo se da bi moglo biti još sukoba, primjerice na granici Moldavije ili da bi se ponovo moglo dogoditi nešto na Balkanu. To nas brine. Ili u Gruziji, gdje je Rusija već 2008. bila izvršila agresiju. Ja sam lično zabrinut", rekao je. 

"Ove sedmice ćemo se približiti granici Moldavije i Ukrajine kako bismo iskazali svoju zabrinutost i solidarnost s Moldavcima, a također kako bismo izbliza vidjeli kako možemo pomoći valu izbjeglica koje dolaze i koje će dolaziti", dodao je.

Isključivanje aviokompanija

Osim najave finansiranja oružja ukrajinskoj vojsci, EU je prethodno najavila zamrzavanja finansijske imovine Rusiji, a također isključivanje njenih aviokompanija iz zračnog prostora zemalja EU.   

"Masovne sankcije tog finansijskog tipa funkcioniraju dobro i funkcionirat će dobro. Zamrznut ćemo polovicu rezervi ruske središnje banke, ne zato što ne želimo zamrznuti čitavu njenu imovinu, nego zato što se polovica nalazi u našem dohvatu. Ta polovica se nalazi u bankama zemalja okupljenih u skupini G7, a njenim zamrzavanjem ćemo zadati snažan udarac", poručio je Borrell, koji se od decembra 2019. godine nalazi na mjestu šefa diplomatije EU.

"To dakako ima i troškove (za nas), no spremni smo platiti taj trošak. Jer ako ne platimo sada taj trošak kako bismo zaustavili Rusiju, kasnije ćemo imati puno veći trošak", napomenuo je.

EU namjerava zabraniti emitiranje glavnih ruskih državnih televizija koje se prate u svijetu, Russia Today i Sputnik TV, te njihovih podružnica. Upitan o razlogu takvog s aspekta slobode medija kontroverznog poteza, Borrell je odgovorio kako ti mediji dezinformiraju javnost.

"To je trajni i kontinuirani izvor dezinformiranja. Putin ne želi osvojiti samo prostor nego i duh, mentalni sklop. Putem tih televizija se slijeva moćna poplava u komunikacijskom kanalu. Ondje se nalaze toksične laži. Ondje opravdavaju invaziju na Ukrajinu. Došao je trenutak da se izbjegne emisija informativnog smeća", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...