BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Završne riječi odbrane u suđenju Mektiću i drugima...

Na ročištu održanom 17. februara, Tužilaštvo BiH je u završnim riječima zatražilo od Suda BiH da Mektića i ostale proglasi krivim i izrekne im osuđujuću presudu. 

  • Društvo

  • 02. Mar. 2022  02. Mar. 2022

  • 1

U Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane bit će nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti naše zemlje Draganu Mektiću i ostalim optuženim za zloupotrebu položaja prilikom sprovođenja projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogatstva.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupke nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra sigurnosti, koju je obavljao, Golijanin u svojstvu šefa kabineta ministra sigurnosti, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorno lice i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" iz Sarajeva.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Na ročištu održanom 17. februara, Tužilaštvo BiH je u završnim riječima zatražilo od Suda BiH da Mektića i ostale proglasi krivim i izrekne im osuđujuću presudu. 

Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret, te da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...