NOVI UDAR IZ WASHINGTONA: Sjedinjene Države uvode nove sankcije za ruski odbrambeni sektor...

Blinken je istaknuo da su sankcije koje su već uvedene Rusiji imale "snažan učinak" na rusku ekonomiju.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2022  03. Mar. 2022

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu rundu sankcija Rusiji koja uključuje 22 ruska subjekta povezana s odbranom i niz sankcija protiv Bjelorusije.

"Danas također uvodimo sveobuhvatne sankcije ruskom odbrambenom sektoru. Bit će obuhvaćena 22 ruska subjekta povezana s odbranom, uključujući kompanije koje proizvode borbene avione, borbena vozila pješadije, projektile, bespilotne letjelice, sisteme za elektronsko ratovanje koji se upravo sada koriste za napad na ukrajinski narod, kršenje ljudskih prava kao i kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Blinken na brifingu za novinare u američkom State Departmentu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Naglasio je da Sjedinjene Države također nameću "izvoznu kontrolu Bjelorusiji kako bi se Lukašenkov režim smatrao odgovornim zbog toga što podržava izbor predsjednika Putina da napadne Ukrajinu".

"Ugušit ćemo sposobnost Bjelorusije da uvozi ključne tehnologije. A ako se Lukašenkova podrška ratu nastavi, posljedice za njegov režim će eskalirati", rekao je.

Blinken je istaknuo da su sankcije koje su već uvedene Rusiji imale "snažan učinak" na rusku ekonomiju.

"Vrijednost rublje je naglo pala, rusko tržište dionica zatvorilo se zbog straha od bijega kapitala, kamatne stope su se više nego udvostručile, kreditni rejting Rusije je smanjen drastično. Vrijednost 'ratnog fonda' predsjednika Putina je nestala. A gušenjem ruskog pristupa tehnologiji, zadajemo udarac njenoj ekonomiji i vojsci koji će se osjećati ne samo sada, već i godinama koje dolaze", rekao je Blinken.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...