ZA DELEGACIJU EU U BiH NEMA DILEME: Opći izbori u oktobru se moraju održati, zato je potrebno...

Iz Delegacije EU su na upit Patrije da li treba zaustaviti pregovore i organizirati izbore po aktuelnom zakonu, ili EU ima neku drugu ideju odgovorili:

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2022  04. Mar. 2022

  • 2

Iako zvaničnih informacija o razgovorima političkih stranaka o Izbornom zakonu i ograničenim promjenama Ustava BiH nema, nezvanične informacije su da određene konsultacije traju i da u njima učestvuju i eksperti međunarodne zajednice, piše Patrija.

Do raspisivanja Općih izbora ostala su dva mjeseca, a vremena za dogovor i potrebne procedure je sve manje. Zbog blokada SNSD-a i Milorada Dodika nije usvojen Globalni finansijski okvir 2022-2024 zbog čega nema ni budžeta institucija BiH iz kojeg se finansiraju Opći izbori. 

Iz Delegacije EU su na upit Patrije da li treba zaustaviti pregovore i organizirati izbore po aktuelnom zakonu, ili EU ima neku drugu ideju odgovorili:

„Održiv i trajni dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini kojim bi se uklonila diskriminacija u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ojačao integritet izbornog procesa te unaprijedila funkcionalnost institucija bio bi značajan iskorak za BiH. Još ima vremena da se postigne dogovor, u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima, koji će dobiti potreban broj glasova u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ohrabrujemo strane u BiH da finaliziraju dogovor dok je to još moguće prije općih izbora 2022. godine“, navodi glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig.

Na pitanje kako komentarišu napade na Centralnu izbornu komisiju čiju legitimnost osporavaju HDZ BiH i SDND Koenig navodi da trenutno ne postoji pravni osnov da se zaključi da je bilo koji član CIK-a izabran suprotno Izbornom zakonu.

"Očekujemo da se opći izbori u Bosni i Hercegovini održe u oktobru ove godine i pozivamo sve zainteresovane strane da osiguraju da budu finansirani u skladu sa Izbornim zakonom i uspješno sprovedeni na slobodan i pošten način.”

Iz Delegacije EU su napomenuli da primjenjivi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. i dalje je na snazi ​​za izbore 2022. godine.

„Dakle, ne postoji pravni osnov za dovođenje u pitanje održavanje izbora 2022. godine“, zaključuje Koenig.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...